Orban otkrio koji su stvarni interesi Zapada u Ukrajini

Orban otkrio koji su stvarni interesi Zapada u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban otkriva koji su stvarni interesi Zapada u ukrajini.

Njihovi zapadni „saveznici“ žele da Kijev ostvari pobjedu u sukobu s Rusijom, jer bi im to dalo priliku da “steknu i podijele” ukrajinsko bogatstvo prema mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Tijekom intervjua za Hir TV u subotu, Orban je upozorio na razloge sve većeg angažmana NATO-a u ukrajinskom sukobu. Rekao je da članice bloka vide Ukrajinu kao potencijalno golem izvor prihoda, koji će moći kontrolirati nakon što ruske snage budu istjerane.

“Činjenica je da zapadni ratnohuškački lideri žele poraziti Rusiju u ovom ratu, a razlog je prilično jednostavan – to je novac. Razmotrite mogućnosti Ukrajine: to je bogata zemlja koja je jako zadužena… Ukrajinsko bogatstvo se može steći i podijeliti, poljoprivredno zemljište, ekonomske mogućnosti i tko zna što sve ne”, rekao je Orban napominjući da je proces stjecanja utjecaja na Kijev već je započeo s razgovorima o zapadnim zajmovima za svoje vojne napore i obnovu.

RT izvještava: Orban je primijetio da je Zapad na Rusiju gledao u sličnom svjetlu nakon raspada Sovjetskog Saveza 1990-ih, kada je na vlast došao tadašnji predsjednik Boris Jeljcin.

“Žele se vratiti u 90-e, kada je bila dostupna ne samo Ukrajina, nego i Rusija, ti resursi, bogatstvo, novac… Mnogi Amerikanci i Europljani pamte 90-e kao razdoblje velikih gospodarskih mogućnosti, kada su dočekani bez ikakvih prepreka. u rusko gospodarstvo, i počeli ga transformirati i iskorištavati”, rekao je, dodajući, međutim, da su Rusi na kraju “odlučili da to nije tako briljantna ideja” i uzeli svoje gospodarstvo natrag.

Prema Orbanu, sam sukob u Ukrajini postao je glavni izvor prihoda, zbog čega je teško stati na ovom mjestu.

“Kad krene takav rat, oni vide priliku, pitaju – što mi možemo dobiti od ovoga? Zatim dolaze dobavljači oružja, vjerovnici, špekulanti, i oni traže priliku da se obogate i guraju ratni stroj naprijed.”

Orban je naglasio da se Mađarska od početka protivila uplitanju Zapada u sukob, nazivajući Bruxelles i Washington “izvorima” “ratnog ludila  . 

Također je ustvrdio da bi sukob mogao biti okončan u roku od 24 sata ako promirovne snage dođu na vlast u SAD-u i EU, što se nada da će se dogoditi na predstojećim izborima za Europski parlament i američkim predsjedničkim izborima kasnije ove godine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp