Andrija Mario Golubić – Na Markovu trgu dogodio se čin protesta

Andrija Mario Golubić – Na Markovu trgu dogodio se čin protesta

Žalosno je što se danas dogodilo na Markovu trgu. Uz tu groznu vijest i čin protesta koji je učinio taj čovjek, još više me ljuti reakcija medija. Novinari su odmah počeli pisati o samoubojstvu na Markovu trgu, a u članke su odmah dodali brojeve za krizne centre pomoći protiv samoubojstva.

Do danas tokom ovih zadnjih 4 godine porastao je broj samoubojstava. Najčešća su samoubojstva u dobi od 50 godina starosti i više kao i podatak da sve više mladih i djece u dobi od 13-25 godina diže ruku na sebe. U ovih zadnjih 4 godine mediji niti jednom riječju nisu objavili te katastrofalne brojeve samoubojstva i pokušaja samoubojstva. A još manje davali brojeve kriznih centara. Danas su zbog tog čina za sad pokušaja samoubojstva mediji odmah potegli tu temu skrećući s bitnog, bacanjem prašine u oči.

Sama lokacija je bitna i značajna. Da se je ta osoba namjeravala ubiti, učinila bi to negdje gdje ga nitko neće omesti. Ovo je bio čin protesta i ima političke konotacije, iako će svi govoriti da je lokacija čina slučajna i da nema veze s politikom.

Na radiju čujem izjavu saborske liječnice koja je prva pritekla u pomoć, da je taj čovjek bio kockar, da je prošle godine policija intervenirala u njegovoj kući, da mu je zbog kocke propao brak te da je očito bio u psihički rastrojenom stanju te da zbog toga čin nema političke konotacije.

Mene zanima, od kuda njoj ti podaci? Zašto davati novinarima privatne podatke? Licemjerstvo medija se očituje i kad je njihov kolega Bago počinio samoubojstvo, niti jednom riječju nisu tada objavljivali brojeve za pomoć. Objavljivali su žalopojke za njim, a nitko od tih “velikih prijatelja” nije našao vremena uzeti telefon u ruke i nazvati ga prije i pitati ga kako je, jel’ mu možda treba pomoć?

O njemu nisu pisali da je bio ovisnik sa suicidalnim mislima. Ovo je bio čin protesta i očajnički potez kao i najpotresniji poznati slučaj te vrste i to zato što su ga ovjekovječile kamere, a zbio se 1963. godine u Vijetnamu. Tada se Thích Quảng Đức, vijetnamski budistički svećenik, spalio u znak protesta protiv progona budista koji je provodila tadašnja južno-vijetnamska vlada (vlada uz snažnu potporu Amerike).

Dragi ljudi koji čitate ovo, molim vas nazovite nekoga kome je teško, saslušajte tu osobu, ponudite joj bilo kakvu pomoć. I razgovor je pomoć. Ako držite u sebi nešto što vas muči, znajte da je tišina kao rastući rak. Isto tako – ako imate te misli, recite sebi da niste sami. Uvijek postoji razlog za borbu. Uvijek postoji netko tko će vas saslušati i biti vam spreman pomoći. Budimo tu jedni za druge.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp