Novi Zeland ukida zelenu agendu i povlači sve zakone koje je donijela Jacinda Ardern

Novi Zeland ukida zelenu agendu i povlači sve zakone koje je donijela Jacinda Ardern

Novi Zeland ukida zelenu agendu i povlaći sve zakone koje je donijela Jacinda Ardern.

Novi Zeland ukida svoju shemu ograničenja emisija stoke – ukida takozvani porez na podrigivanje i prdenje koji je uveo prethodna ljevičarska vlada koju je vodila sada bivša premijerka Jacinda Ardern.

Vladajuća konzervativna koalicija ovog će mjeseca parlamentu predstaviti novi zakon kojim se poljoprivredni sektor uklanja iz novog plana određivanja cijena emisija, odgovarajući na pritisak poljoprivrednika da će plan učiniti njihovo poslovanje neprofitabilnim.

“Vlada je predana ispunjavanju naših obveza vezanih uz klimatske promjene bez zatvaranja farmi”, rekao je ministar poljoprivrede Todd McClay.

“Nema smisla slati radna mjesta i proizvodnju u inozemstvo, dok zemlje s manje ugljičnog dioksida proizvode hranu koja je svijetu potrebna.”

Gospodarstvo Novog Zelanda pokreće poljoprivreda s oko 10 milijuna goveda i 25 milijuna ovaca koji lutaju pašnjacima zemlje.

Kao što smo pisali na Zero Pointu, Ardernova vlada predložila je oporezivanje plinova koje proizvode domaće životinje podrigivanjem, prdenjem i mokrenjem kao dio plana za ponovno postavljanje poljoprivredne proizvodnje i “borbe protiv klimatskih promjena”.

Njezina laburistička administracija tvrdila je da bi ono što nazivaju poljoprivrednim nametom bilo prvo u svijetu i da bi poljoprivrednici trebali moći nadoknaditi troškove jednostavnim podizanjem cijena.

Kritičari su to vidjeli jednostavno kao kazneni porez za poljoprivrednike i njihove proizvode.

To je sada poništeno i poljoprivrednici su pozdravili tu odluku.

Ali grupe za zaštitu okoliša okomile su se na vladu, koja je također objavila planove za vikend da poništi petogodišnju zabranu novih istraživanja nafte i plina, izvještava AFP.

“Dolijevajući naftu, ugljen i plin na vatru klimatske krize, vlada je sada stavila polovicu naših emisija koje dolaze iz poljoprivrede u pretešku košaricu koju vodi industrija”, rekla je suvoditeljica Zelenih Chloe Swabrick.

Greenpeace je optužio vladu da “vodi sveobuhvatni rat protiv prirode”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp