Ivan Pokupec – Trebamo znati prepoznati ranjenu dušu

Ivan Pokupec – Trebamo znati prepoznati ranjenu dušu

Severina, osoba koja se u pedesetim godinama svog života, nakon nevjerojatnih poslovnih uspjeha, zarađenih milijuna i ogromne (ne nužno pozitivne) slave grčevito trudi ostati javno relevantna ponovno i ponovno radeći od sebe cirkus, na zadnje za svoje podržavanje devijantnog ponašanja sama sebi za to određuje i pokoru.

To je suština: ona je sama svoj kompas, kriterij moralnog ponašanja i Bog. Razumljivo, prvotna ljudska reakcija na takvu provokaciju i aroganciju je gađenje i uzvraćanje na uvrede – uvredom. Ne jednom je to bila i moja reakcija, jer sam ispod glamurozno vanjštine uvijek vidio raspadajuće duhovno stanje. I ljigavo nastojanje da se ono normalizira, umjesto da se liječi.

No, bio sam u krivu. I zato se ispričavam za sve uvrede pa i one utemeljene na činjenicama. Njima nisam postigao ništa, osim što sam potvrdio njena diskriminatorna i stereotipna mišljenja o vjernicima.

Negdje između njenog vjernici-ništa-ne-osuđuju i mog demonizirane-na-lomaču stava, stoji ispravan kristološki stav: prepoznati ranjenu dušu. Severina je duboko izranjavana osoba. Desetljećima objektivizirana, ponižavana, iskorištavana i odbacivana. Neki će reći: svojevoljno, a i dobro je na tome zaradila. Pošteno, možda su u pravu. No to ne umanjuje njenu ranjenost. Činjenicu da nedostatak smislenih, iskrenih i dubokih veza boli svakog čovjeka. I nikakva slava, nikakvi milijuni ne mogu ih nadomjestiti.

Podržavajući sve vrste devijantnog ponašanja, Severina zapravo pokušava postići razumijevanje za one koji izgledaju izvana onako kako se ona osjeća iznutra. Podržavajući njih, nada se razumijevanju za sebe. I kada ju gledam očima vjernika, mogu suosjećati s njom. Oštećena duša ne boli ništa manje od oštećenog tijela, ali ljudi nažalost imaju kudikamo manje empatije za duhovni invaliditet od onog tjelesnoga.

Mogu suosjećati. Ne mogu opravdati ni izliječiti. To može samo Isus, nakon što Ga priznaš za svoj kompas, kriterij moralnog života i za svog Boga. Nadam se da će jednog dana to učiniti i ona, kao i sve ove izmučene duše oko nje…

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp