Nizozemski par eutanaziran zbog ‘bolnih leđa’

Nizozemski par eutanaziran zbog ‘bolnih leđa’

Nizozemski par eutanaziran zbog je ‘bolnih leđa’.

Jan Faber i njegova supruga Els van Leeningen bili su u braku 50 godina prije nego što su početkom lipnja ubijeni. Jan je u to vrijeme već nekoliko godina živio s blagim bolovima u leđima, dok je Els dijagnosticirana demencija. Liječnici su ih prisilili na eutanaziju.

Liveaction.org izvještava: “Ako uzmete puno lijekova, živite kao zombi”, navodno  je objasnio Jan. “Dakle, s boli koju imam i Elsinom bolešću, mislim da moramo prestati [živjeti].”

“Živio sam svoj život, ne želim više bol”, dodao je. “Život kakav smo živjeli, starimo. Mislimo da se to mora zaustaviti.”

“Nema drugog rješenja”, rekao je Els.

Prema Daily Mailu, liječniku para bilo je neugodno dati svoje odobrenje za potpomognutu smrt zbog Elsine demencije. Stoga se par umjesto toga obratio Centru za vještačenje eutanazije, organizaciji posvećenoj pomaganju ljudima da okončaju svoje živote.

Njihov sin, koji nije želio otkriti identitet, primijetio je koliko je teško gledao kako mu oba roditelja umiru.

“Sjećam se da smo večerali navečer i suze su mi navrle na oči samo gledajući nas kako svi zajedno večeramo”, rekao je. “Posljednjih pola sata bilo je teško. Liječnici su stigli i sve se brzo dogodilo – oni slijede svoju rutinu, a onda je samo pitanje minuta.”

Ideja o parovima koji zajedno umiru eutanazijom romantizirana je u medijima, posebice  nakon smrti  bivšeg nizozemskog premijera Driesa van Agta i njegove supruge Eugenie ranije ove godine, koji su ubijeni držeći se za ruke.

Eutanazija parova je u porastu. Godine 2021. 16 parova umrlo je zajedno od eutanazije samo u Nizozemskoj u usporedbi s devet u 2018. Ipak, nema ničeg romantičnog ili miroljubivog u eutanaziji, koja koristi  smrtonosnu injekciju  paralitičkog lijeka koji može uzrokovati da se osoba zapravo utopi. Iako osoba izvana može izgledati mirno, smrt zapravo može biti izuzetno bolna.

Dr. Theo Boer, profesor zdravstvene etike na Protestantskom teološkom sveučilištu, rekao je za  BBC  da je zabrinut zbog ovog trenda u dvojnoj eutanaziji, pogotovo jer praksa postaje sve raširenija.

“U protekloj godini vidjeli smo desetke slučajeva dvostruke eutanazije i postoji opća tendencija da se ‘herojizira’ umiranje zajedno,” upozorio je. “Ali tabu o namjernom ubijanju – to se smanjuje, a posebno kada je riječ o dvojnoj eutanaziji.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp