Joe Biden: Ne samo da vodim kampanju, već i upravljam svijetom

Joe Biden: Ne samo da vodim kampanju, već i upravljam svijetom

Američki predsjednik Joe Biden u petak je dao intervju za ABC News. George Stephanopoulos posebno je inzistirao na pitanjima koja se tiču njegova psihičkog i fizičkog zdravlja te njegove spremnosti za obnašanje dužnosti predsjednika, na što je Biden ostao potpuno indiferentan braneći se već poznatim argumentima i naglasivši da s medicinskog aspekta biva redovno pregledavan, da mu je stalno na raspolaganju cijeli tim doktora i da je sve u najboljem redu što se toga tiče te da nitko nema razloga za zabrinutost.

Niti trenutka nije pokazao sumnju u svoju sposobnost obnašanja svoje dužnosti, jer je po njemu očito sve što svakodnevno čini dovoljan kognitivni test njegove sposobnosti u koju je čvrsto uvjeren.

Upitan je li prošao potpunu neurološku i kognitivnu procjenu, Biden je rekao: “Imao sam i svaki dan dobivam potpuni neurološki pregled. Imao sam potpuni pregled. Bio sam u Walter Reedu [medicinskom centru Nacionalne vojske] na pregledima…”, rekao je.

Dodatno upitan je li doista imao “specifične kognitivne testove” i prošao pregled kod kvalificiranog neurologa, a ne liječnika opće prakse, Biden je inzistirao na tome da mu nitko nije rekao da se tome stvarno mora podvrgnuti.

Predsjednik je vješto izbjegao pitanje hoće li dobrovoljno pristupiti takvom testu i objaviti njegove rezultate, inzistirajući na tome da sam njegov rad dokazuje da je dovoljno sposoban za svoju dužnost. Dakle, njegov rad su njegovi testovi za koje smatra da ih svakodnevno prolazi s uspjehom.

“Vidite. Ja svaki dan prolazim kognitivni test. Svaki dan prolazim taj test. Sve što radim to dokazuje. Znate, ja ne samo da vodim kampanju, ja upravljam svijetom. Nekima će to zvučati kao hiperbola, ali mi smo ipak centralna nacija svijeta”, rekao je Joe Biden.

Američki predsjednik Joe Biden otvoreno je izjavio kako “upravlja svijetom” i stoga mu nisu potrebni nikakvi kognitivni testovi da bi dokazao svoju sposobnost za svoju dužnost.

Tijekom intervjua, predsjednik je također opravdao svoj loš učinak tijekom prošlotjedne debate protiv Donalda Trumpa rekavši da je sve bilo tako kako je bilo zbog “jake prehlade”, opisujući  to kao “lošu epizodu”, a ne kao dio nekog većeg problema.

Debakl rasprave ponovno je potaknuo dugotrajnu zabrinutost oko Bidenove poodmakle dobi i njegova sve slabijeg zdravlja. U petak je skupina od 168 istaknutih pristaša Demokratske stranke, uključujući velike donatore i akademike, poslala pismo američkom predsjedniku pozivajući ga da odustane od utrke, izvijestio je Washington Post pozivajući se na anonimne izvore.

Potpisnici su “s poštovanjem” pozvali Bidena da to učini, tvrdeći da je taj korak neophodan “zbog naše demokracije i budućnosti naše nacije”, stoji u izvješću. Ali Biden je opetovano obećao da će nastaviti s reizborom, odbacujući svaku mogućnost povlačenja zbog sve većih kritika koje dobiva posljednjih dana.

Intervju prenosimo u cijelosti ispod teksta.

Izvor: 5abc News 5 Cleveland, ABC News

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp