Biden poručio svima onima koji žele da se povuče: Ne idem nikamo!

Biden poručio svima onima koji žele da se povuče: Ne idem nikamo!

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da će nastaviti svoju reizbornu kampanju, rekavši za MSNBC da “ne ide nikamo” i da je, unatoč široko rasprostranjenoj zabrinutosti za svoje mentalno zdravlje, “najbolji kandidat da pobijedi Donalda Trumpa”.

Razgovarajući s domaćinima u ponedjeljak, Biden je ponovio da je “snažno predan” osvajanju drugog mandata posebno se obraćajući “bilo kome od ovih tipova koji misle da se ne bih trebao kandidirati”.

Suočen s popisom liberalnih novinskih organizacija i stručnjaka koji su ga pozvali da odustane od utrke, Biden je ustvrdio da su svi oni dio zavjere “elite” koja želi da ga se izbaci iz utrke.

“Nije me briga što ta velika imena misle”, rekao je Biden. “Američka javnost neće otići od mene kao prosječnog glasača”, izjavio je, povisujući glas. “Sjetite se svih ovih priča kako nemam podršku crnaca, dajte!”

“Ja sam više od pretpostavljenog, ja ću biti demokratski kandidat”, rekao je.

Dok je Demokratska stranka ujedinjeno stajala iza Bidena tijekom ovogodišnje uglavnom simbolične predizborne sezone, predsjednikova politička budućnost bačena je u neizvjesnost nakon katastrofalne rasprave protiv njegovog republikanskog suparnika, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, prošlog mjeseca. Biden je djelovao vidno zbunjeno tijekom obračuna koji je vodio CNN, nerazgovjetno je govorio i mučio se da završi rečenice.

Demokratski donatori i liberalni stručnjaci pozvali su Bidena da obustavi svoju kampanju, a neki prethodno prijateljski nastrojeni mediji pozivaju ga da podnese ostavku na mjesto predsjednika. U međuvremenu, visoki stranački zastupnici navodno se spremaju potpisati pisma u kojima zahtijevaju da ga zamijeni lucidniji kandidat.

Bidenovi komentari za MSNBC istovjetni su onima koje je dao u pismu kongresnim demokratima u ponedjeljak. Na televiziji i u pismu, Biden je inzistirao da se “ne bi ponovno kandidirao da apsolutno ne vjerujem da sam ja najbolja osoba koja će pobijediti Donalda Trumpa 2024. godine”.

No, Biden je tijekom telefonskog razgovora s voditeljima povremeno lutao, a u jednom trenutku moglo se čuti kako prebacuje papire. Upitan je li bio “testiran na bolesti povezane sa starenjem”, uključujući “Parkinsonovu bolest”, Biden je ponovio prethodnu tvrdnju da je imao “prehladu” ili “možda infekciju ili nešto slično” u vrijeme debate.

Anketa CBS News/YouGov nakon debate pokazala je da 72 posto registriranih birača ne vjeruje da Biden ima “mentalno i kognitivno zdravlje koje je potrebno da bude predsjednik”. Naknadna anketa Reuters/Ipsos-a pokazala je da jedan od tri demokrata vjeruje da 81-godišnjak ne bi trebao tražiti reizbor.

Izvor: MSNBC

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp