Novi problemi u britanskim zatvorima koji bi mogli ozbiljno ugroziti građane

Novi problemi u britanskim zatvorima koji bi mogli ozbiljno ugroziti građane

Novi problemi u britanskim zatvorima koji bi mogli ozbiljno ugroziti građane i njihovu sigurnost.

Novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva Sir Keir Starmer i njegova vlada mogu postati popularni odmah nakon preuzimanja dužnosti: Budući da zatvori pucaju po šavovima, a prethodnik Rishi Sunak više nije želio rješavati problem prije izbora, brze odluke sada su potrebne. Iako je policiji već naređeno da provodi manje uhićenja, hitno je potrebno napraviti prostor: sada bi moglo doći do masovnih puštanja.

Rečeno je da je manje od 700 mjesta slobodno u muškim zatvorima u Engleskoj i Walesu, izvijestio je The Times. Problem nije nov, ali željene mjere protiv njega jamstvo su oštre kritike stanovništva. Bivši premijer Rishi Sunak stoga nije proveo svoj najavljeni nacrt kaznenog zakona prema kojem bi se kriminalcima koji su osuđeni na manje od dvanaest mjeseci zatvora trebala osloboditi zatvorske kazne.

Policija je sada čak dobila upute da jednostavno manje uhićuje. U svibnju je Sunak nakratko pristao smanjiti vrijeme automatskog puštanja zatvorenika na slobodu, ali dva dana kasnije najavljeni su opći izbori i to pitanje više nije razmatrano. Uostalom, torijevci nisu željeli biti optuženi za korištenje dječjih rukavica na kriminalcima.

Stoga je na novoj vladi pod vodstvom Keira Starmera da riješi zatvorsku krizu. Prema Timesu, može se pretpostaviti da će nova ministrica pravosuđa Shabana Mahmood smanjiti vrijeme za automatsko puštanje na slobodu u Engleskoj i Walesu na manje od 50 posto: zatvorenici sa zatvorskom kaznom s fiksnim datumom završetka trenutno se puštaju nakon polovice zatvora. rok – od tada bi mogli služiti 40 posto kazne što je navodno dovoljno. Nakon toga su slobodni i samo moraju ispunjavati određene uvjete probnog rada. Novi bi propis doveo do masovnog oslobađanja – moglo bi biti pušteno 40.000 zatvorenika.

Navodni seksualni prijestupnici, nasilni kriminalci i teroristi trebali bi biti izuzeti od ovoga, ali s obzirom na izvještavanje, treba se zapitati kakva je sigurnost u Ujedinjenom Kraljevstvu. Rečeno je da su probacijski službenici već osudili Sky News da se zatvorenici s “visokim rizikom” često puštaju bez dovoljno vremena za potrebne sigurnosne provjere. Prošle je godine Times izvijestio da su svakog tjedna uvjetno otpušteni počinili jedno ubojstvo. Činjenica da je policija nedavno dobila naputak o smanjenju uhićenja dovoljan je razlog za razmišljanje: vlasti bi čak trebale obustaviti operacije koje bi dovele do brojnih uhićenja jer ionako ne bi bilo mjesta za nove zatvorenike. Kakvi su to kriminalci koji slobodno trčkaraju jer im se ne može izaći na kraj i jednostavno su prepušteni nedjelu?

Isti problemi i u Njemačkoj

U Njemačkoj je Udruga zatvorskih službenika nedavno upozorila na dramatične uvjete u zatvorima: iz Donje Saske je, primjerice, javljeno da su “zatvori popunjeni od 90 do 105 posto”. Prethodno su upozorenja stigla i iz Schleswig-Holsteina : budući da su zatvori bili puni zbog velikog broja podzemnih zatvorenika, nametnuto je “zamrzavanje prihvaćanja”.

Osim toga, Njemačka se bori s nedostatkom osoblja: u nekim zatvorima već ima 70 zatvorenika po službeniku, što je opasno za osoblje, posebno s obzirom na veliki broj članova klana u pritvoru. Ako su zatvoreni u blizini kuće, imaju pristup strukturama klana izvana. Mogu rezultirati osvetničkim akcijama – krajem travnja, primjerice, izgorjelo je nekoliko vozila zaposlenika Heidenring JVA (Berlin).

Nedavno su osumnjičeni ljevičarski ekstremisti preuzeli odgovornost za podmetanje požara na vozila službenika u zatvoru Tegel (također u Berlinu), a zaposlenici su proglašeni izvan zakona. Prijetnje službenicima i njihovim obiteljima uglavnom su svakodnevica, navode iz Udruge zatvorskih službenika.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp