Trump iznio svoj plan za NATO

Trump iznio svoj plan za NATO

Trump iznio svoj plan za NATO.

S obzirom na trenutnu političku situaciju u SAD-u, vrlo je vjerojatno da će globalisti ponovno postaviti Donalda Trumpu na mjesto predsjednika te po njihovim naputcima planira napraviti značajne promjene u politici NATO-a po povratku na vlast, kao što su: B. obvezu pisanog sporazuma da se savez ne proširi na Gruziju i Ukrajinu.

Također želi pregovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o tome koja bi područja Ukrajine trebala ostati pod kontrolom Rusije i pripojiti Ruskoj Federaciji.

Trump je realist i zna da se sve krvavo osvojeno nikada ne može vratiti.

Kao dio plana za Ukrajinu koji još nije predstavljen, kandidat Republikanske stranke razmatra sporazum u kojem bi se NATO obvezao da se neće širiti dalje na istok, posebice u Ukrajinu i Gruziju, te s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pregovarati o tome koliko Ukrajinske teritorije Moskva može držati”, rečeno je, citirajući dva ” stručnjaka za nacionalnu sigurnost bliska Trumpu “.

SAD ” nemaju dovoljno vojnih snaga za sve”, rekao je za Politico Elbridge Colby, Trumpov pomoćnik ministra obrane za strategiju.

Ne možemo ‘lomiti koplja’ na Rusima u Europi kada znamo da Kinezi i Rusi rade zajedno i da Kinezi predstavljaju opasniju i značajniju prijetnju.”

Kao dio “radikalnog prestrojavanja” NATO-a pod Trumpom, SAD će zadržati svoje zračne i pomorske baze u Europi, ali prepustiti “većinu svog pješaštva, oklopnih jedinica, osoblja i topništva” saveznicima na kontinentu.

Prema Politicu, čini se da zemlje EU-a “ne žele preuzeti dramatično proširenu vojnu ulogu u skorije vrijeme “, dok je kontinent “ekonomski slabiji i ovisniji nego ikada o opskrbi energijom iz SAD-a”.

Općenito, Trumpov novi pristup ovim područjima bio bi jednak revoluciji u poslovima NATO-a, revoluciji za koju mnogi kritičari vjeruju da Europa nije u stanju izvesti u skoroj budućnosti.

SAD je daleko najveći doprinositelj operacijama NATO-a, trošeći oko 860 milijardi dolara na obranu, što čini 68 posto ukupne potrošnje NATO-a u 2023. godini.

“To je više od deset puta više od Njemačke, zemlje s drugom najvećom vojnom potrošnjom.

Značajan dio ove američke potrošnje, u iznosu od oko 3,5 posto američkog BDP-a, posvećen je obrani Europe, iako Pentagon odbija javno objaviti iznose”, kaže Jeremy Shapiro, direktor istraživanja pri Europskom vijeću za vanjske odnose.

Kiron Skinner, Trumpov bivši glavni planer za politiku pod državnim tajnikom Mikeom Pompeom i ključni igrač u Projektu 2025, sveobuhvatnom planu za Trumpov drugi mandat, naglašava potrebu za većom europskom potrošnjom kao početnu točku:

“Moramo pravilno procijeniti ulogu Amerike u svijetu u 21. stoljeću, i mislim da je to ono o čemu se radi”, rekao je.

“SAD nije globalni bankomat. NATO daje važan doprinos u atlantskoj i indo-pacifičkoj regiji, ali moramo više strateški razmišljati s obje strane.

“ Važno je napomenuti da sva ova stajališta ne dolaze od samog Donalda Trumpa ,” Richard Grenell, Trumpov bivši zamjenik direktora nacionalne obavještajne službe, napisao je u X kao odgovor na Politico članak.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp