Marine Le Pen prijeti i do 10 godina zatvora

Marine Le Pen prijeti i do 10 godina zatvora

Marine Le Pen prijeti i do 10 godina zatvora.

Priča se da je pokrenuta istraga o navodnom “nezakonitom” financiranju Marine Le Pen njezine predsjedničke kampanje 2022. dok se predsjednik Emmanuel Macron priprema naoružati francuski pravosudni sustav na isti način kao i američki predsjednik Joe Biden.

Ako bude osuđena, Le Pen se suočava s deset godina zatvora i doživotnom zabranom obnašanja političkih dužnosti.

Situacija je zrcalna slika političkog krajolika u Sjedinjenim Državama, s neuspješnim predsjednikom koji očajnički pokušava zadržati vlast upuštajući se u kampanju zakona protiv pobunjeničkog političkog protivnika.

Francuski tužitelji pokrenuli su istragu o “sumnjivom ili nezakonitom financiranju” Le Pen i stranke Nacionalno okupljanje tijekom predsjedničkih izbora 2022., izvijestila je u utorak novinska kuća BFMTV pozivajući se na izvore.

Prema BFMTV-u, sudska istraga je otvorena nakon što je francusko Nacionalno povjerenstvo za račune kampanje i političko financiranje (CNCCFP) podnijelo izvješće sudu.

Prema francuskom zakonu, izbornim kandidatima je zabranjeno prekoračiti utvrđena ograničenja potrošnje tijekom njihove kampanje. Ako je taj uvjet ispunjen, država im nadoknađuje dio troškova.

U suprotnom, CNCCFP može izvršiti izmjene u izbornim računima, smanjiti iznos naknade koja pripada kandidatu i, ako se smatra potrebnim, prijaviti slučaj radi istrage.

Izvješće RT- a : Komisija je navodno pronašla odstupanja s nekoliko kampanja 2022., ali samo je slučaj Le Pen dosad postao predmetom istrage, tvrdi BFMTV. Nejasno je kakvu bi kaznu mogli dobiti Le Pen ili RN ako istraga dovede do dokaza o nezakonitostima. Niti jedan do sada nije komentirao izvješće.

Vijest dolazi nakon što je RN, koji je imao snažne rezultate na parlamentarnim izborima za EU prošlog mjeseca, završio na trećem mjestu u drugom krugu glasovanja na francuskim izborima održanim za vikend, iza ljevičarskog Novog narodnog fronta (NFP) i centrističkog ansambla predsjednika Emmanuela Macrona koalicija.

Dok je NFP blok izašao sa 182 mjesta, nije uspio osigurati ukupnu većinu, a francuska vlada sada mora imati posla s nerazvijenim parlamentom.

Le Pen, zajedno sa svojim ocem i osnivačem RN Jean-Mariejem, također je trenutno u središtu istrage o pronevjeri. Slučaj se temelji na sumnjama da su i Le Pen, njen otac i drugi članovi RN-a izabrani u Europski parlament nepropisno koristili parlamentarna sredstva u shemi lažnih poslova počevši od 2004. Le Pen i njezina stranka zanijekali su bilo kakvu nepravdu.

Suđenje počinje u rujnu u Parizu. Bude li osuđena, prijeti joj do deset godina zatvora i zabrana kandidiranja. Sve osumnjičene strane također se suočavaju s novčanim kaznama do dvostrukog iznosa navodno pronevjerenih sredstava. Plan je navodno koštao Europski parlament procijenjenih 6,8 milijuna eura (7,4 milijuna dolara).

Naravno da ne možemo gurnuti glavu i pijesak i praviti se da ne vidimo kako ovaj scenarij koji se planira podigrati u Francuskoj, neodoljivo podsjeća na ono što se trenutno odigrava u SAD-u s vračanjem Trumpa na vlast  gdje ga se prvo pokušava napraviti žrtvom u očima naroda.

Dakle, ako isti scenarij se priprema i u Francuskoj, onda definitivno možemo očekivati da će Le Pen 2027. godine bitj postavljena za predsjednicu Francuske i tada će vjerojatno započeti pripreme za građanski rat koji je za sada prema svemu sudeći odgođen.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp