Plan WEF-a se nastavlja: Singapur je odobrio čak 16 insekata za ljudsku prehranu

Plan WEF-a se nastavlja: Singapur je odobrio čak 16 insekata za ljudsku prehranu

Plan WEF-a nastavlja se i to ubrzanim tempom.

Singapur je odobrio 16 insekata kao ljudsku hranu — postavši posljednja zemlja koja je odobrila proizvode od insekata za ljudsku prehranu, potez koji je The Guardian opisao kao “utiranje puta za zelenije i održivije tanjure” i “znak stvari koje dolaze”.

U izjavi od 8. srpnja, Singapurska agencija za hranu (SFA) odobrila je 16 insekata, uključujući kukuljicu dudovog svilca i crva brašnara, “s trenutnim učinkom”.

“Ovi insekti i proizvodi od insekata mogu se koristiti za prehranu ljudi ili kao hrana za životinje”, rekao je SFA.

Zemlje i subjekti poput Ujedinjenog Kraljevstva (UK), Australije i Europske unije (EU) već su odobrili neke insekte za ljudsku prehranu. Međutim, postojeći propisi u SAD-u sadrže nekoliko referenci specifično za insekte.

Ovaj regulatorni jaz omogućio je ekosustavu startupa “alternativnih proteina” da uđu na tržište hrane za insekte—potpomognuti osobama poput Billa Gatesa i vladinih agencija, uključujući Ujedinjene narode (UN) i Agenciju za napredna obrambena istraživanja (DARPA) i Nacionalno znanstveno utemeljenje.

“Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) nastavlja promovirati konzumaciju insekata kao ekološki prihvatljiv način unosa proteina u vašu prehranu – kako za ljude tako i za njihovu stoku”, piše The Guardian.

Zagovornici insekata kao ljudske hrane, uključujući FAO, tvrde da će to pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, budući da kukci proizvode manji ugljični otisak od tradicionalne stoke. Kritičari osporavaju ovo stajalište.

“Opravdanje za insekte je proizvodnja proteina koristeći manje inputa: spasiti planet smanjenjem klimatskih promjena, metan od krava, manje zagađenja”, rekla je internistica dr. Meryl Nass, osnivačica Door to Freedom, za The Defender. “Samo zato što je protein ne znači da je dobar za nas.”

Nass je navela parazite koje mogu prenijeti insekti, poteškoće s probavom insekata i uobičajene alergije na kitin – koji se obično nalazi na egzoskeletu insekata.

Prema Nass, slabi propisi američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), prema kojima se mnogi insekti mogu klasificirati kao “općenito smatrani sigurnima” (GRAS), “znače da im nije potrebno testiranje” i dopuštaju FDA-i da “pogleda na drugi način” Ovo je otvorilo vrata hrani za kukce da dopre do potrošača.

“Koliko će vremena proći dok ne saznamo je li ova hrana sigurna?” Moglo bi potrajati generacijama”, rekao je Nass.

“Zagovornici masovne konzumacije hrane na bazi insekata htjeli bi da povjerujete da su kukci tisućama godina bili pouzdan izvor proteina”, rekao je Seamus Brunner, autor knjige Kontraoligarsi: Razotkrivanje klase milijardera, Njihove tajne ponude i Globalistička zavjera za dominaciju vašim životom.”

Brunner, koji je također direktor istraživanja na Institutu za vladinu odgovornost, rekao je Defenderu:

Iako je to istina, pothranjenost i bolesti također su bile endemske, a očekivani životni vijek bio je dramatično niži nego danas.” Istina je da su govedina, svinjetina, perad i druga životinjska hrana najučinkovitiji i najzdraviji izvori proteina. Ovi klimatski fanatici koji guraju hranu na bazi insekata plaše ljude da prihvate manje zdravu prehranu.”

Nizozemska novinarka Elsa van Hamelen rekla je za Defender da korištenje sastojaka insekata u hrani za kućne ljubimce također predstavlja rizik za javno zdravlje, citirajući studiju iz 2019. godine koja je pronašla parazite u 244 od 300 istraženih farmi insekata i trgovina za kućne ljubimce.

“Hranjenje kućnih ljubimaca insektima zaraženim parazitima, posebno kućnih ljubimaca koji nemaju fiziologiju za probavu buba, možda nije tako dobra ideja”, rekao je van Hamelen.

Dr. Michael Recktenwald, autor knjige The Great Reset and the Struggle for Freedom: Unraveling the Global Agenda, rekao je za The Defender: “Ludilo za kukcima usko je povezano s UN-ovim ciljevima održivog razvoja (SDGs) do 2030.”

Rectenwald je naveo dva cilja održivog razvoja: SDG 2, “Okončati glad, postići sigurnost hrane i poboljšati prehranu te promicati održivu poljoprivredu” i SDG 12, “Osigurati održive obrasce potrošnje i proizvodnje”.

“Održivost je kodni jezik za prisilna smanjenja potrošnje i prisilne promjene ponašanja”, rekao je Recktenwald.

Nass je rekla da UN, zajedno sa Svjetskim ekonomskim forumom (WEF), “promiču takozvane ciljeve održivog razvoja, koji se navodno mogu postići ako promijenimo način prehrane”. Ipak, “ne vidimo sudionike WEF-a ili UN-a da jedu insekte na svojim sastancima.

Nass je sugerirala da je jedan od razloga za prelazak na insekte kao hranu “nanošenje emocionalne štete:  degradacija ljudskih bića” i “demonizacija” govedine, potencijalno “slabljenje vrste”.

“Čini se da je ideja riješiti se malih proizvođača i stvoriti potpuno industrijaliziran sustav proizvodnje hrane od kojeg će Cargill, ConAgra, PepsiCo profitirati”, dodala je.

“Bill Gates tvrdi da njegova ulaganja u alternativne proteine spašavaju planet”, rekao je Brunner. “Ono što on ne kaže jest da su oni dio strategije monopoliziranja industrije proteina – za profit – dok lobiraju za zabranu konkurencije temeljene na životinjama.”

Tvrtke za insekte u Singapuru “educiraju” djecu o kukcima kao izvoru hrane

Među 16 insekata koje je odobrila singapurska SFA su “razne vrste cvrčaka, skakavaca, crva brašnara i svilenih buba”, izvještava The Straits Times. 

Prema The Guardianu, hrana koja sadrži insekte mora to jasno označiti na pakiranju, “kako bi se ukazalo na pravu prirodu proizvoda”.

Straits Times izvijestio je da lokalni lanac restorana House of Seafood već “kuha jelovnik od 30 jela s kukcima kako bi kupcima dao više izbora”, dok su druge tvrtke počele “educirati potrošače” — uključujući djecu — o kukcima kao izvoru ljudske hrane .

U izvješću se navodi primjer tvrtke Ultimate Nutrition koja je, “dok je čekala regulatorno odobrenje SFA-e… održala radionice i obrazovne sastanke u gotovo stotinu škola, od predškolskih do viših škola”.

Ankete provedene nakon programa pokazale su da bi oko 80 posto učenika bilo spremno isprobati insekte nakon odobrenja, izvijestio je Straits Times.

Bruner je rekao da su vjerojatno drugi faktori u igri u Singapuru.

“WEF – možda najveća pokretačka snaga iza takozvanih ‘alternativnih proteina’ – često promiče usklađenost Singapura s Agendom 2030, tako da odluka da se preferira hrana na bazi insekata nije iznenađujuća”, rekao je.

EU, Velika Britanija, Australija i druge zemlje odobravaju korištenje insekata.

Vlasti u EU, Ujedinjenom Kraljevstvu i Australiji, između ostalih zemalja, također su odobrile određene insekte za ljudsku prehranu.

Brussels Signal citirao je Ermolaosa Ververisa, znanstvenog djelatnika tima za nove prehrambene proizvode Europske agencije za sigurnost hrane, koji je rekao da je EU odobrila šest insekata: “proizvode ličinki Alphitobius diaperinus, sušene crve brašnare, cijele i mljevene žute crve, cijele i mljevene skakavce, cijele i mljevene cvrčke i djelomično odmašćeni cijeli prah od cvrčaka.”

Osam zahtjeva još je u tijeku u EU, gdje prema EU propisima hrana koja sadrži insekte mora biti jasno označena.

Brussels Signal izvijestio je da se unutar Horizon Europe, Europska komisija — izvršna ruka EU-ovog programa financiranja istraživanja i inovacija — “proteini temeljeni na kukcima smatraju jednim od ključnih područja istraživanja.”

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva odobrile su četiri kukca za prehranu ljudi – žutog crva brašnara, kućnog cvrčka i crnu mušicu – kao “novu hranu”, dok je Australija odobrila tri vrste: dvije vrste crva brašnara i cvrčka.

Prema FAO-u, postoji više od 1900 “jestivih vrsta insekata”. Međutim, čini se da insekti nisu uključeni u FAO-ov Codex Alimentarius – njegove međunarodne smjernice za sigurnost hrane.

“Poticanje” javnosti prema prihvaćanju

Nekoliko studija, uključujući izvješće Europske potrošačke organizacije iz 2020., istraživanje YouGov-a iz 2021. i izvješće UBA-e, njemačke agencije za okoliš iz 2022., ukazuje na nisku potražnju javnosti za konzumacijom hrane koja sadrži insekte.

Druge studije iz 2020. i 2022. sugerirale su da bi ljudi bili spremniji promijeniti svoje stavove nakon što im se kaže o “dobrobitima za okoliš” prelaska na prehranu s insektima.

Studija iz 2020. sugerira da bi se “promicanje” — koncept bihevioralne znanosti koji podržava Nacionalna zaklada za znanost — moglo koristiti u tu svrhu. “Budući da su ljudi jedinstvena društvena vrsta, iskorištavanje društvene prirode moglo bi se pokazati posebno korisnim”, navodi se u studiji.

U izvješću Europske agencije za sigurnost hrane za 2021. dr. Giovanni Sogari, docent na Odjelu za hranu i lijekove na Sveučilištu u Parmi u Italiji, sugerira: “Postoje kognitivni razlozi koji proizlaze iz naših društvenih i kulturnih iskustava, takozvani ‘fuj faktor’, zbog čega pomisao na jedenje insekata odbija mnoge Europljane. S vremenom i izloženošću, takvi se stavovi mogu promijeniti.”

I Lis Hackelbracht, vlasnica tvrtke TOR Royal, kompanije za proizvodnju insekata u Belgiji, rekao je Euronewsu 2021.: “Kad budemo imali 9 milijardi ljudi, nećemo moći dopustiti svima da jedu meso, pa moramo tražiti druge mogućnosti s puno proteina, može biti u biljkama, ali može biti i u kukcima.”

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp