Posljedice koronavirusa već vidljive i na burzi

Posljedice koronavirusa već vidljive i na burzi

Tijekom prošlog tjedna imali smo priliku svjedočiti tome kako panika oko širenja koronavirusa uzrokuje nesigurnost među ulagačima. 

Iako nikad ne možemo s potpunom sigurnošću kretanja cijena dionica pripisati samo jednom događaju, širenje virusa smatra se daleko najvećim uzrokom najvećeg pada vrijednosti dionica od 2018. godine na ovamo. Ovaj pad je “izbrisao” dobitke vrijednosti ostvarene kroz gotovo zadnjih 6 mjeseci.

Nakon današnjeg otvaranja burze nismo iskusili nastavak pada (barem ne za vrijeme pisanja ovog članka), štoviše znaci oporavka su na vidiku. Da li će se taj trend nastaviti, to nitko ne može predvidjeti, no situacija na burzi tijekom prošlog tjedna jako je dobar podsjetnik na potencijalnu nestabilnost tržišta, pogotovo u vremenima panike. 

Ovo je odlično vrijeme da se prisjetimo činjenice da pad cijene dionica znači da imamo puno veću šansu da kupimo dionice kompanija ispod njihove realne vrijednosti te imamo potencijalnu priliku ostvariti dobitke pri oporavku tržišta. Također je važno i napomenuti da šteta koju je poslovanju nekih tvrtki uzrokovao virus može biti prevelika da bi se pojedina tvrtka ikada potpuno oporavila i stoga niska cijena ne jamči nužno i dobru priliku za kupnju. 

Svaku poziciju koju držite i za koju smatrate da će se lako oporaviti s vremenom nastojte zadržati dok se ne oporavi. Nadalje, ako ste u mogućnosti ulagati još više prije rasta tržišta, to bi također moglo biti jako isplativo dugoročno gledano. Naravno, svaki oblik ulaganja nosi rizik i ništa nije sigurno, zato uvijek ulažite na vlastiti rizik. 

Htio bih posebno napomenuti da se mnogo više ljudi “obogati” u doba naglog pada tržišta i u doba recesije nego u doba rasta, baš zbog ranije navedenih činjenica. Prošli tjedan smo možda iskusili samo malu korekciju na tržištu koja će se vrlo brzo izravnati, što ne znači da daljne širenje panike neće uzrokovati još jedan, možda i veći pad u budućnosti.

Unatoč činjenici da je iznenadna promjena ciklusa jako rizična za kratkoročne ulagače, svi oni koji ulažu dugoročno ne bi trebali imati razloga za brigu. Ciklusi financijskog tržišta su prisutni od njegova samog začetka i uvijek će biti prisutni. Unatoč činjenici da ih ne možemo predvidjeti, promjene možemo vidjeti kada god su u tijeku i šteta je ne iskoristiti prilike koje s tim promjenama dolaze. Ako to još niste učinili, bit će prilika za to u budućnosti, nitko ne zna kada, ali oni koji su spremni okušati se u tome, uvijek će moći iskoristiti  trenutak dok traje.Na samom kraju dijelim s vama poznati savjet Warrena Buffeta: “Be fearful when others are greedy, and greedy when others are fearful” – u prijevodu: “Budite oprezni kada su ostali pohlepni, a pohlepni kada su ostali oprezni”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp