Dr. Nada Jurinčić – Zločin je provoditi testiranje nad zdravim ljudima

Dr. Nada Jurinčić – Zločin je provoditi testiranje nad zdravim ljudima

U tijeku ove krize izazvane pandemijom, osjećamo se obveznima upozoriti na sve apsurde s kojima smo svakodnevno suočeni, a na jedan od njih upozorila je Dr. Nada Jurinčić. Radi se o tome da je sa strukovnog gledišta zabranjeno testiranje zdravih ljudi, upozorila je Dr. Nada Jurinčić čije riječi prenosimo u cijelosti:

„Struka je u početku bila iznenađena, no onog trena kada se od njih počelo tražiti da testiraju zdrave ljude, to je trenutak kada su trebali prestati biti iznenađeni. Pravilo medicinske struke prestaje onog trenutka kada počnete testirati zdrave ljude bez da ste prije toga postavili bilo kakvu indikaciju za testiranje i to se, nažalost, upravo sada događa.

Vi jednostavno ne možete zdravog čovjeka koji nema nikakvih simptoma koji upućuju na neku bolest slati na testiranje, jer po toj logici vi bi mogli svaku osobu koja uđe u bolnicu, poslati na snimanje pluća, vađenje krvi ili na postavku bilo kojeg drugog nalaza, a po sadašnjim pravilima, niste dužni postaviti nikakvu indikaciju za testiranje ljudi, što je po pravilima medicinske struke u najmanju ruku nevjerojatno.

Jer test s kojim vi želite postaviti nečiju dijagnozu, nužno mora imati svoju indikaciju, dakle, vi pred sobom morate imati osobu s kliničkom slikom koja u vama pobuđuje određenu sumnju. To je onaj dio uputnice u kojem liječnici stave oznaku „suspecta“ – u prijevodu sumnja.

S obzirom na epidemiološku situaciju, kako bi se osobu uopće moglo testirati, ona bi trebala imati simptome temperature, kostobolje i tako dalje…  I osoba bi se mogla testirati tek kada joj struka može napisati uputnicu na kojoj piše „Covid 19 suspecta“, jer niti struka još uvijek u tom trenutku nema nikakvih konkretnih dokaza za to i zato osobu šalje da izvrši test koji je jedini konkretan dokaz postojanja te bolesti na koju se sumnja.

Drugog dokaza nemate niti u krvnoj slici, ni u bilo kojoj drugoj proceduri ili testiranju. No, slati zdrave ljude na testiranje, uvjetovati im pristup na posao, pristup u banku, pristup na poštu s tim testom, to ne samo da je protivno struci, već se radi o teškom zločinu nad čovjekom koji se nikako ne bi smio provoditi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp