Mirnes Ajanović analizirao čestice afričkog pijeska, rezultati analize su zastrašujući

Mirnes Ajanović analizirao čestice afričkog pijeska, rezultati analize su zastrašujući

I ovoga puta odvjetnik Mirnes Ajanović radi u interesu naroda, za razliku od mnogih koji o tome samo pričaju, a godinama rade sve suprotno.

Narodni krizni stožer BiH dostavio je Institutu za kemijsko inženjerstvo doo Tuzla, Ispitnom laboratoriju, uzorak pijeska s juga Tunisa i uzorak pijeska iz mjesta Dobošnica Donja kod Lukavca


Izvještaj o ispitivanju od 24. svibnja 2022. godine pod brojem: 361-02/22 (za izradu je uplaćeno 725.40 KM), u kojem je utvrđeno da se u ispitivanom uzorku iz BiH nalazi 24 elementa, a da je u odnosu na Pravilnik o utvrđivanju količine štetnih i opasnih tvari u zemljištu FBiH utvrđen sadržaj Arsena, Bariuma, Nikla i Cinka u uzorku većem od dozvoljene granične vrijednosti. U odnosu na pijesak iz Sahare i saharski pijesak iz kiše utvrđeno je da prljava kiša sadrži Arsena 44 puta više, Bariuma 660, Nikla 2500, Cinka 64 i Željeza 23 puta više. Takođe, utvrđeno je da uzorci sadrže Aluminijuma u pijesku iz Sahare 14.2 mg/kg dok pijesak iz prljave kiše u BiH sadrži 10342 mg/kg, što je 728 puta više Aluminijuma.


A sada malo informacija o utjecaju spomenutih sastojaka na ljudsko zdravlje:


ALUMINIJ

Štetan ako se proguta ili udahne. Uzrokuje iritaciju kožu lica, očiju i dišnih puteva.” Ovaj materijal hidrolizira u vodi te formira sumpornu kiselinu, koja je odgovorna za iritirajuće učinke u nastavku:


Udisanje: Uzrokuje iritaciju dišnih puteva, simptomi mogu uključivati kašalj, otežano disanje… Gutanje: Uzrokuje iritaciju probavnog trakta, simptomi mogu uključivati mučninu, povraćanje i proljev. Zabilježeni su slučajevi dvaju fatalnih ljudskih otrovanja gutanjem 30 grama aluminija…


BARIJ

Nije poznato da je esencijalan element za čovjeka. On je mišićni otrov. Sadržaj barija u vodi viši od 10mg/l izaziva poremećaje u kardiovaskularnom sistemu.


NIKL

spada u jedan od najtoksičnijih metala i u istoj je ravni kao uranij, živa, krom. Ima alergogena svojstva koje izazivaju promjene u imunološkom sistemu. Nikl u povećanim koncentracijama uništava obrambene snage organizma i može dovesti do autoimunih i sustavnih oboljenja.


CINK

Velike količine cinka mogu proizvesti metalni okus, povraćanje i probleme sa želucem. Količine od 1 grama i više mogu biti smrtne.


ŽELJEZO
Suvišno željezo pohranjuje se u vitalnim organima u tijelu, posebice u jetri. Tijekom godina, skladišteno željezo može uzrokovati ozbiljnu štetu koja može dovesti do zatajenja organa i kroničnih bolesti, kao što su ciroza, dijabetes i zatajenje srca. Imajte na umu da svi ovi sastojci imaju i sinergijsko djelovanje, opet sigurno ne u korist našeg zdravlja.


ARSEN

pripada u mikroelemente i pripada u kategoriju najjačih otrova, naročito njegov anorganski dio. Arsen nam prijeti naročito iz vode, povrća tretiranim pesticidima (čak se pojavio u voćnim sokovima), sredstvima za čišćenje, bojama i lakovima. Arsen spada u tzv. sistemske i akumulativne otrove a tu se krije i najveća opasnost jer nalazi krvi i urina mogu biti uredni dok se arsen akumulira u jetri, slezeni, bubrezima i koži, gdje postupno pojačava svoje razorno djelovanje.


POGUBNO DJELOVANJE ARSENA

Arsen se veže na hemoglobin i uzrokuje hemolizu, rad bubrega je otežan

negativno djeluje na probavni sustav, naročito napada i uništava sluznicu

arsen djeluje na enzimske procese prilikom stanične oksidacije (smanjenje kisika)

u stanicama arsen ima toksičan učinak na kromosome gdje blokira mitotičke metafaze

djeluje na glatke mišiće, djelujući na krvožilni sustav, uzrokujući krvarenja arsen povećava propusnost kapilara loše djeluje na dišni sustav. Arsen stvara velike probleme na koži, preko upala, psorijaze, čireva, sklerodermu i raka kože. Klinički je ustanovljeno da djeluje i na upalu očiju.


SIMPTOMI TROVANJA ARSENOM

kronični umor, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, kašalj, promuklost, slabiji rad bubrega.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp