Pripremaju se za novu pandemiju? Bijela kuća naručila je još 500.000 doza cjepiva protiv majmunskih boginja

Pripremaju se za novu pandemiju? Bijela kuća naručila je još 500.000 doza cjepiva protiv majmunskih boginja

Bidenova administracija naručila je dodatnih 500.000 doza cjepiva za majmunske boginje, što je veliki korak u vladinoj reakciji usred porasta slučajeva u Sjedinjenim Državama i diljem svijeta, ali i mogući potencijalni alarm za ljude kojima je dosta teroriziranja i ucjena s cjepivima.

Biotehnološka grupa Bavarian Nordic proizvođač cjepiva sa sjedištem u Danskoj, priopćila je da je Američka agencija za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj (BARDA) dala narudžbu koja će biti isporučena kasnije ove godine.

Uz prethodnu narudžbu BARDA-e za 1,4 milijuna doza tekućino smrznutog JYNNEOS-a, dodijeljenu 2020., ova će narudžba dovesti ukupan inventar cjepiva u SAD-u na gotovo 2 milijuna doza“, priopćila je tvrtka u petak. Mnoge od 1,9 milijuna doza drži tvrtka dok to ne zatraži američka vlada.

500.000 doza cjepiva bit će proizvedeno od rasutog materijala u vlasništvu Sjedinjenih Država prema prethodnim sporazumima s BARDA-om, a trenutno pohranjeno u tvrtki.

“Većina ove količine će se, međutim, pretvoriti u otprilike 13 milijuna smrznutih doza JYNNEOS-a tijekom 2023.-2025.”, rekao je Barvarian Nordic.

Dawn O’Connell, pomoćnica državnog tajnika za pripravnost i odgovornost, rekla je u petak da američka vlada ima zalihe od 72.000 doza Jynneosa i da će primiti još 300.000 doza od Bavaria Nordic u sljedećih nekoliko tjedana. Također je potvrdila da će još 500.000 doza Jynneosa iz bavarske Nordic biti isporučeno kasnije ove godine.

Imamo cjepiva i tretmane na koje trebamo odgovoriti“, rekla je.

Kasno u petak, Sjedinjene Države su identificirale 49 slučajeva majmunskih boginja u 16 država i Distriktu Columbia. Više od 1470 slučajeva pronađeno je u 30-ak drugih zemalja izvan Afrike, gdje je virus endemičan, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

CDC je u petak rekao da je svaki slučaj koji su pogledali u Sjedinjenim Državama uključivao vrlo blizak kontakt. Dužnosnici su upozorili liječnike da paze na slučajeve majmunskih boginja i ponudili cijepljenje osobama u bliskom kontaktu s zaraženima.

Velike boginje, virusna bolest koja je obično ograničena na Afriku, prvi put je prijavljena ove godine u Sjedinjenim Državama 18. svibnja u Massachusettsu. Bidenova administracija je isti dan izdvojila 119 milijuna dolara za cjepivo Jynneos.

Iako trenutno ne postoje cjepiva ili antivirusni lijekovi posebno dizajnirani za liječenje velikih boginja, Sjedinjene Države imaju dva cjepiva odobrena od strane Uprave za hranu i lijekove (FDA) koja se mogu koristiti za liječenje velikih boginja.

Majmunske boginje pripadaju istoj obitelji virusa kao i boginje, ali imaju blaže simptome, a svjetski “stručnjaci” su pripadnike homoseksualne skupine označili kao najrizičnije kada je u pitanju prijenos majmunskih boginja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp