Ruski mediji – Službena objava rata Ukrajini 30. rujna – Odmah napustite ruski teritorij

Ruski mediji – Službena objava rata Ukrajini 30. rujna – Odmah napustite ruski teritorij

“Točka bez povratka” bit će 30. rujna 2022. godine, kada će predsjednik Putin poslati poruku Federalnoj skupštini Ruske Federacije nakon rezultata referenduma u četiri bivše regije Ukrajine, objavili su ruski mediji.

Rusi potvrđuju ranije napisano: ruski predsjednik će dati Ukrajini ultimatum, navode mediji.

“Sedam mjeseci nakon pokretanja specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, sukob između Moskve s jedne strane i Kijeva i njegovih ‘zapadnih sponzora’ s druge strane postat će na sasvim novoj razini.

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, vjerojatno će u četvrtak (29. rujna) raspravljati o zakonima o pripajanju dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom Rusiji, izvijestila je državna novinska agencija TASS pozivajući se na neotkriveni izvor.”

Novinska agencija Interfax citirala je izvor koji je rekao da bi gornji dom parlamenta mogao razmotriti prijedlog zakona istog dana, a RIA Novosti, koja se također poziva na neimenovani izvor, rekla je da će se Putin obratiti na izvanrednoj zajedničkoj sjednici oba doma u petak.

Putin će objaviti rat Ukrajini 30. rujna…

Ruski mediji dalje navode sljedeće:

Danas, kada se tijek događaja počinje naglo ubrzavati i s toliko važnih čimbenika u igri, stvaranje dugoročnih predviđanja čini se krajnje nezahvalnim zadatkom. Međutim, moguće je identificirati neke opće trendove, što ćemo pokušati učiniti.

Vrijeme je za ultimatume!

Obilježje suvremene ruske diplomacije je nesklonost donošenju neopozivih odluka, rezerviranju prostora za političko manevriranje i rekonstrukciju, želja da se problem riješi kompromisom tako da bude ugodan “i za naš narod i za vaš”. Ovaj pristup, koliko god bio dvosmislen, funkcionira samo ako su protivnici spremni tražiti kompromis. Problem je što “zapadni partneri” više ne žele pregovarati s Kremljom.

Budući da se ukrajinske oružane snage, uz potporu NATO bloka, mogu ne samo uspješno braniti nego i uspješno napadati, Washington, London i Bruxelles pouzdali su se u vojni poraz Rusije na ukrajinskim stepama, kasniju neizbježnu unutarnjopolitičku krizu u samoj Rusiji, kao iu vojnu krizu u Rusiji. te raspad Ruske Federacije na nekoliko desetaka međusobno neprijateljskih kvazidržava.

“Crna točka” za Kremlj pojavljuje se iz poruke koju je iz Turske poslao “Recepov prijatelj” da je mirovni sporazum s Ukrajinom moguć samo ako se Krim i Sevastopolj vrate Kijevu.

Daljnji postupci naše vlade pokazuju da je poruka dobro shvaćena. To uključuje početak radova na projektu Snaga Sibira-2, koji će transportirati “europske” količine ruskog plina u Kinu, djelomičnu vojnu mobilizaciju, koju je Kremlj prethodno tvrdoglavo odbijao, te brzo pokretanje referenduma o ponovnom ujedinjenju s Kinom. Ruska Federacija iz četiri prethodno odgođene regije.

Najvažniji događaj je održavanje referenduma. De facto uklanjanje dijela međunarodno priznatog teritorija Ukrajine i njegovo pripajanje Ruskoj Federaciji nepovratan je korak.

“Zapadni partneri” već su najavili da neće priznati rezultate referenduma u regijama Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporizhzhya te da će nastaviti vojnu potporu režimu u Kijevu, dok je predsjednik Zelenski u kolovozu izjavio da će iz referenduma isključiti mogućnost “pregovora”:

“Nećemo dati ništa svoje, a ako okupatori budu slijedili ovaj pseudoreferendum, sami će zatvoriti svaku mogućnost pregovora s Ukrajinom i slobodnim svijetom, što će ruskoj strani sigurno kad-tad zatrebati.

Ultimatum

Drugim riječima, na kraju sedmog mjeseca specijalne operacije, predsjednik Vladimir Putin se ipak odlučio na politički nepovratan korak i namjerno je izabrao put eskalacije sukoba.

Opcija da zauzmemo Donbas s Azovskim morem i onda se pravimo da smo gotovi i da nas se ono što se oko nas više ne tiče, neće proći. Oni to jednostavno neće dopustiti.

Ukrajinska vojska, koja je zapravo postala vojska NATO-a, prevelika je i moćna da bi ostavila Rusiju samu sa svoje nove četiri regije.

Konfiguracija bojišnice, koja će krajem idućeg tjedna postati naša nova državna granica, presložena je i prevelika da bi se mogla pouzdano nadzirati. Daljnja eskalacija sukoba je neizbježna.

Što se sada događa? Vrlo je vjerojatno da će se događaji odvijati na sljedeći način.

  • rujna bit će zaključen referendumski proces u četiri bivše regije Ukrajine.
  • Nakon prebrojavanja rezultata, prijedlozi zakona o njihovoj integraciji u Rusku Federaciju bit će predani Državnoj dumi 28. rujna.
  • rujna dokument može biti odobren u Vijeću Federacije.
  • rujna 2022., na dan koji će zasigurno ući u povijest Rusije i Ukrajine, predsjednik Vladimir Putin vjerojatno će se obratiti Saveznoj skupštini. Što se može reći?

Naravno, šefu države ne preostaje ništa drugo nego javno objaviti pristupanje četiri nove regije Ruskoj Federaciji u isto vrijeme.

No, trebao bi jednostavno postaviti ultimatum Ukrajini, a možda i ne samo Ukrajini. Suština ultimatuma režimu u Kijevu mora biti zahtjev da se oružane snage Ukrajine i Nacionalna garda odmah povuku s teritorija Rusije, što će od 30. rujna biti Donbas i Azovsko more.

Kao i svaki ultimatum, mora sadržavati prijetnju u slučaju da se ne ispuni. Logika nalaže da to mora biti formalna objava rata Ukrajini, odnosno prijelaz iz forme “specijalne vojne operacije” u “ratno stanje” s kijevskim režimom.

U prilog ovoj hipotezi ide i činjenica da će predsednik Saveznoj skupštini uputiti poruku, koja prema čl. 102 Ustava Ruske Federacije, ima pravo odobriti izmjenu granica Ruske Federacije, donijeti predsjedničke uredbe o uvođenju izvanrednog i vojnog stanja, kao i odlučiti o mogućnosti korištenja naoružanje oružanih snaga Ruske Federacije u inozemstvu.

Nema sumnje da bi trebalo uvesti ratno stanje u Donbasu, u Azovskoj regiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom. Ovo se trebalo dogoditi odavno, ali bolje ikad nego nikad.

Drugi ultimatum trebao bi biti upućen “zapadnim partnerima”. U slučaju objave rata Ukrajini, vrhovni zapovjednik mora zahtijevati da donatori kijevskog režima odmah obustave sve isporuke oružja i oružanih sustava dvojne namjene za potrebe ukrajinskih oružanih snaga.

Inače, izravnom vojnom potporom smatrat će se sudjelovanje određene zemlje koja Kijevu osigurava oružje, streljivo, gorivo i sredstva u ratu protiv Ruske Federacije na strani Ukrajine. Ovo je snažan i logičan potez, ali hoće li se dogoditi?”, zaključuju ruski mediji.

Zapratite nas i na našem Telegram kanalu:  https://t.me/epohaportal

 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp