Ne piše se dobro: američke trupe nalaze se u Ukrajini i nadgledaju isporuku NATO oružja


Američke trupe sada su na terenu u Ukrajini, nadzirući isporuke oružja NATO-a u tu zemlju, rekao je u ponedjeljak anonimni dužnosnik Pentagona za nekoliko američkih medija. Nije jasno koliko je osoblja uključeno niti gdje se nalaze, no pitanje je kako će Rusija reagirati na ovu provokaciju jer tim potezom Sjedinjene Države otvoreno su stavile karte na stol i pokazale Rusiji da aktivno sudjeluju u Borbi protiv nje.

Obraćajući se novinarima Associated Pressa, NBC Newsa i drugim novinarima Pentagona, dužnosnik je rekao da kontingent trupa predvodi brigadni general Garrick Harmon, američki obrambeni ataše u Kijevu.

“Bilo je nekoliko takvih inspekcija”, rekao je dužnosnik novinarima, ne otkrivši gdje su se inspekcije odvijale. Dodao je da se kontrole ne odvijaju “blizu prve linije”, već tamo gdje to dopuštaju sigurnosni uvjeti.

SAD je pregledao svoje isporuke oružja Ukrajini prije nego što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u veljači, ali je povukao svoje osoblje iz zemlje nekoliko dana prije početka intervencije. Nije jasno koliko se vojnika vratilo niti kada su provjere nastavljene.

Dužnosnik Pentagona bi samo rekao da se radilo o “malom” broju vojnika.

Američki State Department rekao je prošli tjedan da će dodijeliti “osoblje koje će pomagati vladi Ukrajine u rukovanju… sigurnosnom pomoći SAD-a”, iako nisu spomenuli da će to osoblje biti umirovljeno iz vojske. Plan je objavljen nakon što su mediji, pozivajući se na američke obavještajne agencije, tvrdili da Washington ne može ući u trag oružju koje je slao u Ukrajinu. Jedan obavještajni izvor rekao je CNN-u u travnju da to oružje nestaje “u velikoj crnoj rupi” nakon što uđe u zemlju.

Anonimni dužnosnik Pentagona rekao je novinarima da je Kijev dosad bio “transparentan” i da je surađivao s inspektorima.

Dok su se Amerikanci borili i ginuli u Ukrajini tvrdeći da su došli sami i da nemaju nikakve veze s vladom SAD-a, objava od ponedjeljka je prvi put od veljače da je Washington priznao prisutnost uniformiranih trupa u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je SAD i njegove saveznike u NATO-u da se ne miješaju u sukob, a i prije objave rekao je da Kremlj vjeruje da se u Ukrajini bori protiv “cijelog zapadnog vojnog stroja”.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp