Stoltenberg: Ako Ukrajina pristane na ruske zahtjeve, bit će to katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas

Stoltenberg: Ako Ukrajina pristane na ruske zahtjeve, bit će to katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg priznao je da Savez ne želi prekid vatre u Ukrajini pod ruskim uvjetima jer bi to, prema njegovim riječima, “poslalo signal da uporaba sile vodi postizanju političkih ciljeva”.

“Ako Ukrajina pristane na ruske zahtjeve i prihvati činjenicu da je Rusija izvršila invaziju, okupirala teritorije – postoji rizik da će se napadi nastaviti… To će biti katastrofa za Ukrajinu, ali i opasnost za sve nas, jer ona poslao bi signal da uporaba sile omogućuje postizanje političkih ciljeva za stjecanje kontrole nad susjednim zemljama”, rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje zašto Zapad ne želi tražiti prekid vatre u Ukrajini, već nastoji nastaviti pružati vojnu potporu Ukrajini. Kijev u sukobu s Ruskom Federacijom.

Glavni tajnik također je pozvao da se ne zaboravi da je Rusija prije rata navodno “pokazivala ambicije” ne samo prema Ukrajini, već i prema NATO-u i zemljama saveza. Htjeli su da NATO zatvori vrata, htjeli su spriječiti Švedsku i Finsku da postanu članice Saveza… htjeli su da NATO povuče sve svoje snage iz istočnog dijela bloka… što je neprihvatljivo”, rekao je Stoltenberg.

Istodobno je uvjeravao da sjevernoatlantski blok i dalje “želi okončati rat”.

“Svi žele da rat završi, ali ako Ukrajina prestane da se bori, onda će prestati postojati kao neovisna nacija. Ako Rusija prestane ratovati, imat ćemo mir… Da, želimo okončati rat, i to na najbolji način – da predsjednik Putin poštuje suverenitet svog susjeda – Ukrajine”, objasnio je glavni tajnik.

Ponovio je da NATO nije strana u ukrajinskom sukobu.

“Rusija želi obnoviti sustav sfera utjecaja u kojima mogu odlučivati ​​što njihovi susjedi mogu, a što ne. Ovo je opasniji svijet… Ukrajina ima pravo na samoobranu, NATO i njegovi saveznici nismo strana u sukobu, ali podržavamo Ukrajinu”, rekao je Stoltenberg.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp