Stanice s defibrilatorima niču diljem Ujedinjenog Kraljevstva


Neke vijesti naprosto prolaze nezapaženo, a možda bismo morali zamisliti nad njima. Jedna od njih su i male stanice s defibrilatorima. Stanice s defibrilatorima već neko vrijeme niču diljem Ujedinjenog Kraljevstva. Trenutačno postoji preko 10 000+ defibrilatora i oni ih instaliraju od 2021. godine, što je vrlo zanimljivo, otkada se pojavilo cjepivo…

Izvor: Telegram

Zanimljivo je ovdje spomenuti i to da su neke stare crvene telefonske kabine koje su dugo bile prepoznatljiv britanski simbol, a za koje više ne postoji potreba također pretvorene u kabine s defibrilatorima.

Martin Fagan iz neprofitne organizacije Community Heartbeat Trust govori kako su oni zaduženi za opskrbu Velike Britanije defibrilatorima. Koštaju između 1.600 i 2.200 funti po komadu.

Spomenuta neprofitna organizacija sada pretvara legendarne crvene telefonske govornice u stanice za defibrilaciju. YouTuber i programer Tom Scott pokazuje što se događa s transformacijom u svom videu. Da bi ove kabine za defibrilator radile, građani će morati postati svakodnevni heroji – pomažući jedni drugima spašavajući jedni drugima živote.

U svom videu Scott pokazuje kako Community Heartbeat Trust, vodeća organizacija za instaliranje i održavanje kabina za defibrilator u Velikoj Britaniji, izvodi jednu od svojih transformacija; jednu od klasičnih telefonskih govornica pretvara u dom za medicinski uređaj koji spašava život. 

Scott pokazuje kako Trust može upravljati jednom od telefonskih govornica za samo oko 7-14 USD godišnje. Što je, naravno, šokantno niska cijena koju Zaklada mora platiti. (Nešto što može postići zahvaljujući svojoj sposobnosti da nadoknadi troškove povlačenja jedne od telefonskih govornica.) YouTuber također pokazuje kako građani trebaju upravljati stvarnim defibrilatorima, a tu stvari postaju vrlo zamršene.

Svatko tko pokuša koristiti defibrilator—uređaj koji vraća unesrećenoj osobi normalne otkucaje srca pomoću električnih šokova—treba ne samo izvršiti pokušaj oživljavanja prije nego što uopće započne postupak, već mora osobu kojoj spašava život i koja pati od, recimo, srčanog udara, skinuti do pojasa te pravilno postaviti par jastučića za šok.

Kabine za spašavanje života sada su zamijenile fiksne telefone iz starih britanskih crvenih telefonskih govornica. (Izvor: Nerdist)

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp