Sredinom lipnja NATO će održati najveću vojnu vježbu u Europi s više od 10.000 vojnika i 220 zrakoplova

Sredinom lipnja NATO će održati najveću vojnu vježbu u Europi s više od 10.000 vojnika i 220 zrakoplova

NATO ovog ljeta planira održati svoje najveće vojne vježbe ikada, objavile su njemačke oružane snage u priopćenju. Vježbe pod nazivom ‘Air Defender 23’ planiraju se održati između 12. i 24. lipnja, a očekuje se da će uključiti stotine zrakoplova iz desetaka zemalja.

U ratnim igrama bit će uključeno ukupno 10.000 vojnika i 220 zrakoplova, priopćio je Bundeswehr, dodajući da će se trenirati “u europskom zračnom prostoru”. SAD će isporučiti 100 zrakoplova iz svojih zaliha, stoji u priopćenju. Prema Berlinu, vježbe će se odvijati uglavnom iznad njemačkog teritorija, iako karta koju je objavio Bundeswehr pokazuje da bi se mogao koristiti i zračni prostor Estonije, koja graniči s Rusijom, i Rumunjske, koja graniči s Ukrajinom.

Plan vježbe je “modeliran prema scenariju pomoći iz članka 5”, rekao je Bundeswehr, nazvavši ga “izazovnom obukom zračnih operacija” za trupe koje sudjeluju. Cilj vježbe je “optimizirati” suradnju između zemalja sudionica i pokazati “snagu” vojnog bloka.

U vježbama će sudjelovati ukupno 24 zemlje, uključujući Finsku, koja se pridružila NATO-u tek ranije u travnju. Švedska, koja se tek treba pridružiti bloku, također će sudjelovati u vježbi.

Zračna nacionalna garda SAD-a osigurat će oko polovicu zrakoplova korištenih u vježbi pod vodstvom Njemačke u lipnju. Njegov zapovjednik, general pukovnik Michael Law, ustvrdio je da nije postojao zacrtani scenarij koji bi suprotstavio NATO snage određenom protivniku tijekom vježbi. Međutim, spomenuo je Moskvu tijekom brifinga o tom pitanju ranije ovog tjedna.

“Ovo sada okuplja savez brzo, s vjerodostojnom snagom, kako bismo bili sigurni da smo spremni krenuti ako se Rusija ikada pozicionira na granici NATO-a”, rekao je u srijedu. – Branit ćemo svaki centimetar.

Njemačke zračne snage dale su sličan ton. “Nećemo [Rusiji] pisati pismo”, rekao je njezin zapovjednik, general pukovnik Ingo Gerharz, dodajući kako misli da “shvaćaju poruku”.

Vježbe se poklapaju s odvojenom vježbom pod vodstvom SAD-a pod nazivom Defender Europe 23. “Ova godišnja, gotovo dvomjesečna vježba usredotočena je na strateško raspoređivanje snaga baziranih na SAD-u, angažiranje isturenih opskrbe i interoperabilnost s europskim saveznicima i partneri”, rekla je. Zamjenica tajnice za tisak Pentagona Sabrina Singh rekla je novinarima ranije ovog tjedna.

Ukupno 9.000 američkih vojnika, zajedno sa 17.000 vojnika iz 26 drugih zemalja, sudjelovat će u vježbama koje će se održati u deset europskih zemalja, rekao je Singh. Washington je već počeo otpremati opremu potrebnu za vježbu u Europu, dodala je. Prema Pentagonu, prvi dijelovi opreme već su stigli u Španjolsku.

U sklopu vježbi u Europu će biti prevezeno oko 7000 komada opreme. Oko 13.000 drugih komada opreme bit će izvučeno iz unaprijed postavljenih zaliha, rekao je Pentagon. Vježba koju predvode SAD trebala bi početi 22. travnja.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp