Objašnjeno u 3 minute: Kako ćemo zbog klimatske agende do 2030. godine ostati bez svega

Objašnjeno u 3 minute: Kako ćemo zbog klimatske agende do 2030. godine ostati bez svega

Poslušajte ovo vrlo jednostavno i perfekto prezentirano objašnjenje, na koji nam način globalna elita pod parolom klimatskih promjena, do 2030. godina namjerava obezvrijediti i potom oduzeti apsolutno sve što imamo.

„EU trenutno radi nacrt zakona koji omogućava izvlaštenje starih stambenih zgrada. Sve zgrade koje ne zadovoljavaju nove EU standarde energetske učinkovitosti. Ulaze pod ovaj nacrt.

Te građevine se možda neće više moći koristiti nakon 2030. godine. Da ponovim – te građevine se možda više neće moći koristiti nakon 2030. godine.

To je već za 7 godina. Naravno, nema tu stvarne eksproprijacije. Samo više nemaš dozvolu živjeti u svojoj kući ili je iznajmiti. Ovu logiku prati u stopu njemački ministar ekonomije Robert Habeck koji, kada je upitan očekuje li val insolvencije na kraju ove zime, odgovorio: Ne, ja to ne radim. Mogu zamisliti da će neke industrije jednosavno prestati proizvoditi neko vrijeme“.

Postavlja se pitanje, kako da industrije ne bankrotiraju ako prestanu proizvoditi? Ali bilo kako bilo, sada je upotrijebljena ista ta logika s ovim planom za nekretnine. Ako si vlasnik više stambenih zgrada ali ne vrijedi ih energetski obnavljati, više ih nećeš moći iznajmljivati.

To znači da nemaš nikakvog prihoda od najma i nekretnina postaje praktički bezvrijedna. Banka koja ti je odobrila kredit sigurno će ga tražiti natrag a ti si bankrotirao i završavaš s ovrhom.

Sada naravno ta nekretnina nema nikakvu vrijednost jer se više ne može iznajmiti ili prodati, što znači potpuni gubitak za tebe. To je točno ono što je Mark Carney, posebni izaslanik UN-a za zaštitu okoliša i financije najavio sredinom prošle godine: „ili si podložan klimatskim inicijativama, ili završavaš kao klimatska strvina.“

Kaso investitor, moraš biti temeljno jasan oko ovoga. Ako država ne dođe izravno ti uzeti imovinu i dalje ti može lako zabraniti da ju koristiš.

Oni jednostavno mogu izmišljati zakone kako im paše, a ti moraš slušati. Ako nećeš, gubiš pravo korištenja svoje nekretnine. Ovo predstavlja veliki skandal i nepravdu prema građanima jer si mnogo vlasnika starijih zgrada ne mogu priuštiti renovaciju zbog financijskih razloga.

Bilo tko, tko je ikada renovirao zna da troškovi lako porastu na stotine tisuća dolada, pogotovo za velike nekretnine koje su nešto starije. A za neke zgrade ne može se ni to. Jednostavno nije moguće ih renovirati po njihovim novim standardima.

Ja sam se osobno specijalizirao za ponudu pristupačnih nekretnina. Kupovao sma i iznajmljivao mnoge starije stambene zgrade. Međutim, ovo će postati neisplativo jer se trošak investicije neće moći pokriti stanarinama.

A na to, povećana je kamatna stopa na hipoteke, porez i energetski troškovi. A na stranu to, energetska obnova je potpuna prevara i niti štedi energiju, niti je dobro za okoliš.

Ali to je sad druga priča. Drago mi je da sam vidio da se ovo priprema i sredio sve svoje nekretnine u zadnje 2 godine. Može ići samo na gore. Vjerojatno ću trebati početi graditi novi portfolio nekretnina u nekoj novoj zemlji.

U zemlji koja nije sasvim involvirana u ovakve inicijative i gdje se nekretnine uglavnom kupuju bez hipoteke, u idealnom slučaju, jer onda nije toliki utjecaj na cijene i ne mogu s etoliko podići.

Tako da nažalost, stvari postaju sve gore, osim ako ne otvoriš novi posao i specijaliziraš se za energetski učinkovite renovacije. Njih će definitivno biti u budućnosti. Treba sve ovo gledati s obje strane i iskoristiti najbolje od situacije.“   

Kako bi rekao Klaus Schwab, „nećete posjedovati ništa i bit ćete sretni“.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp