Evo kako su izgledali masovni prosvjedi u Pragu protiv Vlade, EU i NATO-a

Evo kako su izgledali masovni prosvjedi u Pragu protiv Vlade, EU i NATO-a

Desetine tisuća Čeha okupilo se početkom tjedna na Vjenceslavovom trgu u Pragu na poziv izvanparlamentarne stranke Pravo, poštovanje, Struka prosvjedujući protiv koalicijske vlade desnog centra premijera Petra Fiale te protiv SAD-a, EU-a, NATO-a i Ukrajine.

“Ne želimo vladu EU, ne želimo američku vladu ili ukrajinsku vladu, želimo vladu Češke Republike, čeških građana. Socijalni i zdravstveni sustav prijeti pucanjem pod valom ekonomskih migranata iz Ukrajine. Ulažimo u zdravstvo, u naše ljude, a ne kupujmo oružje”, rekao je na početku prosvjeda čelnik stranke, odvjetnik Jindrich Reichl.

Prema procjenama policije i medija, na prosvjedu pod sloganom Češka protiv vlade okupilo se oko 30.000 ljudi, to je nešto manje nego na prethodnim prosvjedima koje je organizirao Reichl, a koji ujedno sebe naziva češkim Donaldom Trumpom.

Reichl je optužio vladu premijera Fiale da Česi skupo plaćaju struju, plin i naftu, da je Češka jedina zemlja koja se nije vratila na razinu prije pandemije “COVID-19”, a postoji i nestašica lijekova.

Optužuje ministra unutarnjih poslova Vita Rakušana da je od Češke tražio ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Za razliku od prethodnih prosvjeda, nakon apela organizatora, među okupljenima više nema ruskih zastava, vijore se češke trobojnice, a prosvjednici nose transparente protiv vlasti, ali i protiv NATO-a, s kojima su nakon govora prodefilirali kroz središte Praga do druge obale Vltave i do Ministarstva unutarnjih poslova.

Dragi prijatelji Epohe,

Ukoliko vam se sviđa naš rad i ukoliko ste u mogućnosti, bili bismo vam zahvalni da nas podržite skromnom donacijom, jer kao potpuno neovisni medij iza kojega ne stoje nikakve organizacije, stranke, udruge, kao niti velike korporacije kao sponzori, naš opstanak ovisi upravo o vama, našim vjernim čitateljima. Hvala vam od srca!

Vaša Epoha


Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp