Digital ID pokrenut Na Filipinima nakon što je Svjetska banka poslala 600 milijuna dolara za podršku digitalizaciji zemlje

Digital ID pokrenut Na Filipinima nakon što je Svjetska banka poslala 600 milijuna dolara za podršku digitalizaciji zemlje

Filipinski digitalni ID, digitalna verzija fizičke osobne iskaznice nazvane PhilID, najnovija je značajka koja je dodana državnoj aplikaciji eGov PH Super putem koje građani mogu pristupiti mnogim drugim važnim državnim uslugama. Ovaj potez dolazi upravo u trenutku kada je Svjetska banka odobrila 600 milijuna dolara novog financiranja za podršku naporima zemlje u digitalnoj transformaciji.

Prema Technobaboyu, samo oni koji su se upisali u Filipinski identifikacijski sustav (PhilSys) mogu pristupiti digitalnoj verziji PhilID-a u super aplikaciji.

Aplikacija eGov PH Super, koja je dostupna za preuzimanje na Google Playu i App Storeu, pokrenuta je u lipnju, a usluge državnog osiguranja (GSIS) i filipinska korporacija za zdravstveno osiguranje (PhilHealth) dodane su platformi u istom mjesecu .

Druge usluge koje su sada dostupne uključuju sustav socijalne sigurnosti (SSS), Poreznu upravu (BIR), digitalne putne operacije, kao i digitalni sustav izvješćivanja koji građanima omogućuje prijavu zločina ili drugih problema povezanih s birokracijom.

Korisnici mogu vidjeti svoj ID u super aplikaciji koristeći svoj registrirani broj mobilnog telefona ili svoj MPIN, a zatim slijede upute za pristup svom digitalnom ID QR kodu koji se također može preuzeti i pohraniti na mobilni uređaj.

eGov PH Super App dodatna je opcija postojećim digitalnim sustavima za dobivanje državnih usluga, objasnili su dužnosnici.

Potpora od 600 milijuna dolara za financiranje nekoliko projekata digitalne transformacije

U međuvremenu, napori u digitalnoj transformaciji zemlje dobit će novi poticaj zajmom Svjetske banke odobrenim krajem rujna.

Banka u priopćenju za javnost navodi da će sredstva isplaćena u okviru Prvog zajma za razvoj politike digitalne transformacije pomoći zemlji u provedbi nekoliko projekata digitalne transformacije.

Osim pomoći zemlji da nastavi provoditi svoju digitalnu vladu i politiku razvoja digitalne javne infrastrukture, također će pomoći u pokretanju napora za financijsko uključivanje, kao i olakšati reforme u sektoru digitalne trgovine.

“Prelazak na bezgotovinsko gospodarstvo pružio bi višestruke koristi, posebno tijekom klimatskih i prirodnih katastrofa, omogućujući vladi i privatnom sektoru brz i učinkovit odgovor”, kaže Smita Kuriakose, vodeći ekonomist Svjetske banke za financije, konkurentnost i globalnu praksu inovacija.

“Uz digitalne transakcije, pogođeni pojedinci mogu odmah primiti državnu pomoć ili isplate osiguranja, olakšavajući njihov oporavak i napore u obnovi.”

Svjetska banka napominje da je visoko usvajanje digitalnih plaćanja od iznimne važnosti za rast gospodarstva zemlje s obzirom na to da gotovinska plaćanja trenutno dominiraju prostorom.

Dio cilja projekta stoga je podržati uvođenje politika koje pogoduju “širem prihvaćanju digitalnih plaćanja, jačanju povjerenja u digitalne financijske usluge i jačanju konkurencije u digitalnoj financijskoj infrastrukturi”.

Filipinska vlada je 2021. primila zajam Svjetske banke od 600 milijuna dolara za poticanje ekonomskog oporavka i napora za otpornost, a dio novca namijenjen je za razvoj infrastrukture digitalnih ID-ova.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp