George Soros poručio da Izrael mora prigrliti Hamas

George Soros poručio da Izrael mora prigrliti Hamas

George Soros je izjavio da Izrael i Sjedinjene Države moraju u potpunosti prihvatiti Hamas kao legitimnu organizaciju koja ima svako pravo koristiti vojnu silu protiv Zapada.

U novootvorenom komentaru iz 2007. za Financial Times , Soros je pozvao Bushovu administraciju i Izrael da rade s Hamasom umjesto da opovrgavaju njegov autoritet i postavljaju blokadu oko palestinskog teritorija kako bi odbacili Hamasovu primarnu misiju uspostave palestinske države putem nasilnih metoda s Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Izrael je, uz snažnu potporu SAD-a, odbio priznati demokratski izabranu vladu Hamasa i uskratio plaćanje milijuna poreza koje su Izraelci prikupili u njegovo ime”, napisao je Soros, sugerirajući da bi taj potez doveo do pogoršanja odnosa u regiji.

“Da je Izrael prihvatio rezultate izbora, to bi moglo ojačati umjerenije političko krilo”, nastavio je Soros. “Nažalost, ideologija ‘rata protiv terorizma’ ne dopušta takve suptilne razlike.”

Hamas je također odbio priznati postojanje židovske države, za koju je Soros rekao da bi Izrael trebao prijeći.

Sporna točka je nespremnost Hamasa da prizna postojanje Izraela, ali to bi moglo biti uvjet za eventualno rješenje, a ne preduvjet za pregovore“, napisao je, dodajući da bi u svakom slučaju SAD i Izrael trebali pregovarati s Hamas.

“Branitelji trenutne politike tvrde da si Izrael ne može priuštiti da pregovara iz pozicije slabosti. Ali malo je vjerojatno da će se položaj Izraela poboljšati sve dok on slijedi svoj trenutni kurs,” nastavio je Sorosev komentar, navodeći desetljeća nasilja između Židova i Palestinaca i pozivajući Izrael da odustane od buduće vojne akcije koju bi SAD trebao podržati.

“Pokazivanje vojne nadmoći nije dovoljno kao politika za rješavanje palestinskog problema”, napisao je Soros. “Bilo bi tragično propustiti tu mogućnost jer je Bushova administracija zaglibila u ideologiju rata protiv terorizma.”

Od subote,  procjenjuje se da je 3200 ljudi poginulo na obje strane  nakon što je Hamas prošlog vikenda napao Izrael, a Izrael je odgovorio. Više od milijun Palestinaca u sjevernom pojasu Gaze suočilo se s izraelskim rokom za bijeg na jug. Do sada se Izrael suzdržavao od pokretanja “značajne” kopnene operacije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp