SZO trlja ruke: Nakon Kine misteriozni virus koji napada djecu pojavio se i u Nizozemskoj

SZO trlja ruke: Nakon Kine misteriozni virus koji napada djecu pojavio se i u Nizozemskoj

Nakon početka nove histerije oko “misterioznog” virusa u Kini, u Nizozemskoj je porastao broj slučajeva upale pluća kod djece, izvijestila je tamošnja zdravstvena agencija.

U tjednu od 13. do 19. studenog u Nizozemskoj su bila 103 slučaja upale pluća na svakih 100.000 djece u dobi od 5 do 14 godina.

Prema Nizozemskom institutu za istraživanje zdravstvenih usluga (NIVEL), to je više u odnosu na 83 prošlog tjedna.

To je značajan porast u odnosu na vrhunac sezone gripe 2022., kada je u zemlji bilo 58 slučajeva upale pluća na 100.000 djece.

Slučajevi također rastu među djecom u dobi od 4 godine i mlađom u Nizozemskoj, sa 124 na 145 na 100.000 u istom vremenskom okviru, prema lokalnim medijima.

Kina je također doživjela neobjašnjiv porast dječje upale pluća i drugih respiratornih bolesti, a WHO je pozvao na mjere slične onima koje su uvedene tijekom COVID-a.

ProMED, globalni digitalni sustav za nadzor bolesti, izvijestio je u ponedjeljak da su kineske bolnice – prvenstveno u Pekingu – postale “pretrpane bolesnom djecom” kao rezultat izbijanja upale pluća.

Dana 22. studenog, WHO je rekao da je od Kine zatražio “dodatne epidemiološke i kliničke informacije” — kao i laboratorijske rezultate bolesne djece.

“Također smo zatražili dodatne informacije o nedavnim trendovima u cirkulaciji poznatih patogena, uključujući gripu, SARS-CoV-2, RSV i Mycoplasma pneumoniae, te trenutnom opterećenju zdravstvenih sustava”, stoji u priopćenju agencije.

“Bili su zaključani cijelu 2022., a kada skinete zaključavanje, svi virusi gornjih dišnih putova — RSV, gripa, COVID — se vraćaju.

“WHO je također u kontaktu s kliničarima i znanstvenicima kroz naša postojeća tehnička partnerstva i mreže u Kini.”

Kako bi se smanjio rizik od širenja respiratornih bolesti, WHO preporučuje ljudima u zahvaćenim područjima da se redovito cijepe, da se drže podalje od oboljelih, da ostanu kod kuće kada su bolesni, potraže liječničku pomoć po potrebi, da nose maske po potrebi i redovito. peru ruke.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp