Papa potpisao deklaraciju kojom se potvrđuje “globalna klimatska kriza

Papa potpisao deklaraciju kojom se potvrđuje “globalna klimatska kriza

Papa Franjo potpisao je međuvjersku izjavu u kojoj tvrdi da se čovječanstvo suočava s “globalnom klimatskom krizom” koja zahtijeva postupno ukidanje fosilnih goriva.

Međuvjerska izjava Abu Dhabija za COP28 očituje “zajedničku zabrinutost potpisnika zbog eskalirajućih klimatskih utjecaja koji prijete našem dragom planetu, kao i našu zajedničku predanost zajedničkom rješavanju ove globalne krize”.

“Naša nam vjera usađuje svetu dužnost da njegujemo ne samo svoju ljudsku obitelj, već i krhki ekosustav koji nam leži u kolijevci”, navodi se u tekstu.

Papa je potpisao Međuvjersku deklaraciju iz Abu Dhabija za COP28 — koja “priznaje bitna prava ekosustava, koji uključuju vodu, oceane i mora, da postoje, napreduju i pomlađuju se” — kao plod summita Ujedinjenih naroda o klimi u Dubaiju.

Zanimljivo je da međuverski tekst ne pominje Boga, Isusa, Stvoritelja ili božanstvo, već se umesto toga opetovano pominje „Majka Zemlja“, nazivajući je „izvorom života koji se mora zaštititi“.

Kao poziv na akciju, potpisnici dokumenta obvezuju se potaknuti poslovne subjekte i kreatore politike “da usvoje brzu, pravednu tranziciju od fosilnih goriva, prihvaćajući čiste izvore energije koji njeguju Zemlju i bezuvjetno štite njezine stanovnike”.

Potpisnici se također slažu da će pozvati vlade i dionike “da prepoznaju neraskidivu vezu između kriza izazvanih čovjekom koje utječu na klimu i bioraznolikost i usvoje sveobuhvatne akcije koje koordiniraju obnovu oba sustava”.

U posebnom trenutku u Kumbaji, potpisnici priznaju svoju kolektivnu dužnost da: „Najavljuju ples ravnoteže i harmonije, tražeći ravnotežu u nama i sa prirodnim svetom koji nas ljulja.

„Mi podržavamo prava autohtonih naroda, braneći mudrost predaka koja je isprepletena sa dobrobiti Zemlje“, dodaje se u tekstu.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp