London na kraju povlači električne autobuse nakon niza iznenadnih požara 

London na kraju povlači električne autobuse nakon niza iznenadnih požara 

London je povukao nekoliko električnih autobusa nakon što je naizgled spontano izbio požar u autobusu na sprat, što je izazvalo pozive za ponovno ispitivanje svakog električnog autobusa koji se koristi u voznom parku glavnog grada.

U četvrtak se električni autobus zapalio na Vimbldon Hil Roudu u Londonu. Iako nema prijavljenih povređenih, a istrage o uzroku požara i dalje traju, kancelarija gradonačelnika Londona Sadika Kana — glavnog zagovornika zelene agende u Britaniji — objavila je suspenziju istog modela električnih autobusa sa rute.

Pored toga, iz kabineta gradonačelnika je saopšteno da će svi električni autobusi koji su aktivni u Londonu proizvedeni od strane kompanije Switch „hitno biti temeljno provereni“, prenosi Evening Standard .

Međutim, neki pozivaju da grad ide dalje, a portparol konzervativaca gradske kuće za transport, Kit Prins, poziva na hitno povlačenje svih električnih autobusa Switch-a dok se ne utvrdi uzrok požara.

„Takođe pozivamo na hitne provere preostalih električnih autobusa u voznom parku kako bismo bili sigurni da su bezbedni“, rekao je Prins. „Londonci moraju da imaju poverenja da je njihov autobus bezbedan i da se neće zapaliti. Sadik Kan ne sme da ugrozi bezbednost Londonaca.

„Potrebne su nam akcije, a ne reči. Nereagovanje će reći Londoncima da Sadik Kan ne brine o bezbednosti.

Nakon požara u električnom autobusu u Vimbldonu, hibridni autobus se zapalio u petak ujutro u Severom Vulviču. Na sreću, autobus u tom trenutku nije bio zauzet, međutim, vatrogascima je trebalo više od sat vremena da stave požar pod kontrolu, prenosi Dejli mejl . Transport za London (TfL) tvrdi da ove nedelje verovatno nije bilo veze između dva požara.

Šef TfL-a za razvoj poslovanja autobusa, Tom Kanington, rekao je: „Londonska autobuska mreža ostaje bezbedna za korišćenje i nemamo razloga da sumnjamo da je ovaj požar na hibridnom autobusu povezan sa ranijim incidentom na električnom autobusu u Vimbldonu.

„Autobus je bio van saobraćaja kada je došlo do požara i nema izveštaja o povređenima. TfL i autobuski operateri neće oklevati da preduzmu mere ako je potrebno da osiguraju da autobuska mreža ostane bezbedna.”

Transport za London tvrdi da trenutno ima „više od 1.000 autobusa sa nultom emisijom štetnih gasova koji rade u našoj floti – i jednospratna i dvospratna vozila, proizvedena od strane različitih proizvođača u Velikoj Britaniji i širom sveta“.

Gradonačelnik krajnje levice Sadik Khan izneo je planove za transformaciju celokupne gradske flote autobusa na „nultu emisiju“ do 2034. godine, što znači da će oko 8.000 autobusa morati da bude zamenjeno tokom naredne decenije.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp