Zelene sve više ljuti nedostatak “otvorenosti prema tehnologiji”, jer oni žele kompostirati leševe

Zelene sve više ljuti nedostatak “otvorenosti prema tehnologiji”, jer oni žele kompostirati leševe

Odlaganje mrtvih u kompost: To je ekološki prihvatljivo i klimatski prihvatljivo, smatraju pristaše takozvanog “ponovnog sahranjivanja”. 

U Schleswig-Holsteinu je prvi leš brzo kompostiran 2022. godine: pokojnici se pakiraju u “čahuru”, koju je potrebno redovito okretati kako bi se raspodijelila mrtvačka tekućina, a nakon četrdeset dana preostale kosti se samelju da bi se u njih umiješale. Ono što je ostalo je humus. Zeleni sada žele implementirati ovaj oblik pokopa u Brandenburgu – i ljuti ih što Ministarstvo unutarnjih poslova to smatra nepoštivanjem.

“Transformacija” u tlo za saksije: Za pristaše klimatske priče i zelene ideologije, ovo izgleda zvuči sasvim romantično. Tvrtka “ Meine Erde ” na svojoj web stranici prikazuje veliku plastičnu kadu u polju s naslovom “Najljepši način boravka”. To je jedini pružatelj usluga brzog kompostiranja leševa u Njemačkoj – koje se naziva “ponovno sahranjivanje”.

Za ovaj proces, pokojnik se stavlja u “čahuru” od reciklirane plastike napunjenu sijenom, slamom i biougljem. Ovu čahuru potrebno je provjetravati i redovito pomicati kako bi se vlaga i tekućina širile. Mikroorganizmi zatim razgrađuju tijelo unutar četrdeset dana. Ono što ostaje su kosti koje se zatim samelju i umiješaju. Kako stoji na web stranici tvrtke “My Earth”, mrtva osoba bi tako formiranom zemljom trebala “nešto vratiti” svijetu.

Glavna “prodajna točka” je velika potrošnja energije tijekom kremiranja: “S obzirom na trenutne cijene energije, ponovno sahranjivanje ne bi trebalo samo zaštititi okoliš, već i uštedjeti troškove”, raspravljalo se u NDR-u povodom jedne od prvih ponovno sahranjivanje u Stockelsdorfu 2022. Potrošnja energije Spaljivanje naravno također znači i visoke emisije CO₂ – a to je apsurdno za klimatsku sektu.

Prvo ponovno sahranjivanje u Njemačkoj dogodilo se u Möllnu u veljači 2022. kao dio pilot projekta. Drugi takozvani Alvarium otvoren je u Kielu 2023. godine. Od 2023. postoji i zaklada koja na svojoj web stranici opisuje svoje probleme na sljedeći način:

Od svibnja 2023. neprofitna Zaklada Reerdigung predana je širenju i prihvaćanju inovativnog oblika pokopa, Reerdigung. Aktivno radi na promicanju zelene transformacije pogrebne kulture s ciljem jačanja zaštite okoliša i klime.

Pokušaj legalizacije prema stručnjacima “potpuna ludost”.

Od tada se uvijek iznova raspravlja o kompostiranju zelenih leševa. Parlament pokrajine Kiel želi dodatno ispitati oblik pokopa. Profesor prava specijaliziran za pravo groblja i sahranjivanja opisao je predloženo odobrenje kompostiranja leševa kao “potpuno sulud proces” i pozvao se na “brojna znanstvena i medicinska pitanja, uključujući i s obzirom na biološku sigurnost procesa razgradnje”.

“Prezentiranim informacijama o ‘ponovnom sahranjivanju’ nije se moglo dokazati da se mogu isključiti zdravstveni rizici za stanovništvo. Osim toga, velika se važnost pridaje temeljnom pravu na neometani mir i tišinu u grobnom zakonu,” navodi se u procjeni Ministarstva zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije iz lipnja 2023. Naravno, ne može biti govora o miru i tišini. ako se “čahura” redovito ljulja i okreće kako bi se tekućina u njoj dovoljno rasporedila.

Odobrenje projekta u Möllnu temeljilo se na izvješću odvjetnika koji je suprug generalne direktorice “Stiftung Reerdigung” – podružnice “Mein Erde”. Direktor “Moje Zemlje” nije vidio nikakav problem u vezi s tim. Kritičari to vide drugačije.

Green push također u Brandenburgu

U međuvremenu su i Zeleni u Brandenburgu postali opsjednuti kompostiranjem leševa. Zastupnik Zelenih Heiner Klemp uputio je zahtjev ministarstvu unutarnjih poslova Brandenburga – i bio je iznerviran odgovorom, kako je objavio rbb. MUP je utvrdio da stalno okretanje raspadajućih pokojnika nije u skladu s odnosom poštovanja prema pokojnicima te da se “brzim postupkom kompostiranja” narušava dostojanstvo pokojnika. Stoga se ne planiraju nastojanja da se ponovni ukop prepozna kao oblik ukopa.

Klemp ne misli da je kompostiranje mrtvih nepoštivanje. RBB doslovno piše: “Klemp kaže da bi volio vidjeti ‘tehnološku otvorenost’ na ovom području.” Ovo je zanimljiv zahtjev stranke koja želi zabraniti motore s unutarnjim izgaranjem i propisati toplinske dizalice kao tehnologiju grijanja.

Druge frakcije u Brandenburgu su skeptične prema brzom kompostiranju mrtvih ljudi. AfD to odbacuje. Voditelj parlamentarne skupine Hans-Christoph Berndt sažeo je to izjavom: „Naši mrtvi nisu biomasa.“ Mnogi će se građani vjerojatno složiti s ovim gledištem.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp