Poljska potpisala WEF sporazum o ‘govoru mržnje’: 3 godine zatvora za vrijeđanje LGBTQ osoba

Poljska potpisala WEF sporazum o ‘govoru mržnje’: 3 godine zatvora za vrijeđanje LGBTQ osoba

Poljska je potpisala novi WEF ugovor prema kojem će građani koji krše nove oštre zakone o “govoru mržnje” provesti do tri godine u zatvoru zbog “uvredljivog” sadržaja protiv LGBTQ+ osoba.

Prema WEF-u, govor mržnje uključuje kritiku “ljudi koje privlače maloljetnici” (MAP) – poznatijih kao pedofili.

U srijedu je poljsko Ministarstvo pravosuđa zauzelo stav u prilog WEF-u izradom nacrta amandmana na kazneni zakon u vezi s govorom mržnje na web stranici Vladinog zakonodavnog centra.

Novi nacrt zakona nastoji proširiti klasifikacije u vezi s govorom mržnje kako bi uključio dob, invaliditet, spol, seksualnu orijentaciju i rodni identitet, prema poljskoj novinskoj kući DoRzeczy.

Nova vlada Poljske kreće u borbu protiv ‘govora mržnje’

U snažnom stavu protiv vladinih planova da kazni ono što naziva “govorom mržnje”, poljska Konfederacijska stranka ističe potrebu za slobodnim i neograničenim javnim diskursom

“Uvođenjem predloženih rješenja osigurat će se pojačana i potpuna kaznenopravna zaštita od primjene nasilja ili protupravnih prijetnji, poticanja na mržnju, vrijeđanja i povreda tjelesnog integriteta zbog invaliditeta, dobi, spola, spolne orijentacije ili rodnog identiteta osobe. oštećenik”, stoji u nacrtu.

Nacrt također prijeti do pet godina zatvora za “prijetnje”.

Međutim, čak i za “uvrede”, koje su labavo definirane, kazne bi prema novom nacrtu zakona mogle biti iznimno oštre.

Odredbe koje se odnose na spol, spolnu orijentaciju i rodni identitet dodane su u članak 256. koji pokriva poticanje na mržnju te u članak 257. koji se odnosi na vrijeđanje.

Sada, prema ovim novim pravilima, “uvrede” protiv seksualne orijentacije ili rodnog identiteta bit će kažnjive do tri godine zatvora.

Upozorenje o novom zakonu o govoru mržnje

Oporbene stranke u Poljskoj već su  upozoravale na prijedloge za promjenu zakona o govoru mržnje u siječnju ove godine kada je nova vlada prvi put došla na vlast. Tvrdili su da bi takve promjene učinkovito dokrajčile slobodu govora u Poljskoj i predstavljale ozbiljnu prijetnju vjerskim slobodama, pri čemu je katolicizam posebno kritičan prema mnogim aspektima LGBT zajednice.

“Vladajuća koalicija je u sklopu koalicijskog sporazuma najavila da želi sankcionirati tzv. govor mržnje. Aktualni ljevičarski zamjenik ministra pravosuđa  Krzysztof Śmiszek, iz Nove ljevice, izjavio je da njegov odjel trenutno radi na uvođenju ovih propisa, koji ograničavaju slobodu govora i javne rasprave u Poljskoj. Mi se kao Konfederacija tome oštro protivimo. Izravna posljedica kriminalizacije pojedinih riječi bit će zapravo kriminalizacija konzervativnih, vjerskih, kršćanskih pogleda”, rekla je u petak zastupnica Konfederacije Karina Bosak.

Dobromir Sośnierz, još jedan član stranke, istaknuo je zabrinutost oko subjektivne prirode definiranja govora mržnje.

“Ono što ljevica podrazumijeva pod takozvanim govorom mržnje, u praksi će značiti govor koji mrzi ministar Śmiszek, ne nužno govor koji izražava mržnju prema nekome, već nešto što se ljevičarima ne sviđa”,  primijetio je.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp