Evo koliko je samo građanskog novca WEF prikupio prošle godine od poreza na ugljik

Evo koliko je samo građanskog novca WEF prikupio prošle godine od poreza na ugljik

Evo koliko je samo građanskog novca WEF prikupio prošle godine od potpuno besmislenog poreza na ugljik.

WEF je otkrio da je prošle godine iz džepova poreznih obveznika diljem svijeta izvučeno 104 milijarde dolara kroz poreze na ugljik za financiranje ekoloških programa.

članku, WEF se hvali da je ovo novi rekord i da porezi na ugljik i sheme trgovanja emisijama sada čine 24 posto globalnih emisija, u usporedbi sa 7 posto u 2013.

“Cijene ugljika mogu biti jedan od najmoćnijih alata za pomoć zemlje u smanjenju svojih emisija. “Stoga je dobro vidjeti kako se ti instrumenti proširuju na nove sektore, postaju prilagodljiviji i nadopunjuju druge mjere”, rekao je izvršni direktor Svjetske banke Axel van Trotsenburg.

Međutim, prema izvješću, to nije dovoljno. Manje od 1% globalnih emisija izravno će se obračunavati na ugljik prema ciljanim stopama, što znači da još uvijek ima dovoljno prostora za daljnje poreze.

Nema dokaza o učinkovitosti poreza na ugljik

Naravno, nema dokaza da porezi na ugljik mijenjaju vrijeme ili utječu na emisije. Da postoji, Kanada, svjetski poznati pobornik ove metode, mogla bi to dokazati.

Premijer Newfoundlanda Andrew Furey istaknuo je da ribar koji je pogođen porezom na ugljik i dalje mora napuniti gorivo i voziti svoj kamion kako bi obavio svoj posao. Sada samo mora platiti više.

I nakon godina neprestanog pooštravanja poreza na ugljik, prosvjeda protiv njih i sve većeg pritiska da se dokaže da je porez na vožnju promijenio vrijeme, liberalni političari u Kanadi nisu bili u stanju čak ni proizvesti brojke koje pokazuju da su emisije kao rezultat poreza na ugljik odbijene.

Zapravo, vjerojatno postoje dokazi koji govore suprotno, tj. da porez na ugljik ne samo da nije uspio promijeniti vremenske prilike, već je i znatno pogoršao živote Kanađana bez valjanog razloga – kao što je vjerojatno slučaj svugdje gdje postoji porez na ugljik.

Istina, premijer Trudeau nedavno je zatamnio podatke PBO-a o utjecaju poreza na ugljik. Na sastanku odbora za financije ranije ovog tjedna, parlamentarni službenik za proračun Yves Giroux rekao je zastupnicima: “Vlada ima ekonomske analize o utjecaju samog poreza na ugljik i sustava cijena temeljenog na rezultatima.

Vidjeli smo to svi u mom uredu, ali smo dobili izričitu uputu da to ne objavljujemo i ne citiramo. Upitan je li vas Trudeauova vlada “začepila govoreći da ne možete govoriti o tome”, Giroux je odgovorio: “Tako sam ja to razumio.”

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp