Bivša mainstream novinarka Liza Ulitzka – Mora se izgraditi novo, slobodno i potpuno neovisno novinarstvo

Bivša mainstream novinarka Liza Ulitzka – Mora se izgraditi novo, slobodno i potpuno neovisno novinarstvo

Slobodna novinarka, kako danas sebe naziva bivša mainstream novinarka Liza Ulitzka, ispričala je svoju priču u intervjuu s Maxom J. Pucherom iz Sovereign Media na Bürgerforumu.

Nakon što je radila kao mainstream novinarka za PULS4 i druge medije, živjela je tri godine u Egiptu kako bi od tamo izvještavala o Arapskom proljeću, danas je svjesna svih zabluda mainstream medija koji po njoj nemaju nikakvu budućnost.

Po povratku je bila zapanjena padom novinarskog etosa u Europi. Zbog uloge medija tijekom korona krize raslo je njezino uvjerenje da se mora graditi posve novo, slobodno i neovisno novinarstvo koje nije instrumentalizirano od strane oligarha i politike.

Poplava informacija, senzacionalističko i edukativno novinarstvo, fokusiranje na katastrofe bez konstruktivnih rješenja, politička i ekonomska korupcija u medijskim kućama nemaju budućnost. 

Stoga je zajedno s drugim novinarima osnovala zaseban medij koji će financirati samo i isključivo čitatelji. Svi medijski djelatnici koji su dio ove vrijedne inicijative načela svog novinarskog pristupa saželi su u manifest koji možete   pročitati i potpisati ovdje .

To je dovelo do stvaranja novog mjesečnika ‘Die Krähe’, čiji je prvi broj sada dostupan. Donosi članke, izvješća i mišljenja koji su sadržajno jasno odvojeni jedni od drugih. Građanima žele ponuditi informacije kako bi sami mogli formirati svoje mišljenje, što je jedino ispravno.

„Posebno tijekom pandemije Corone uočeno je kako milijarderske IT tvrtke bez demokratskog legitimiteta odlučuju o onome što javnost smije vidjeti i čuti, a što ne. Nešto se mora suprotstaviti ovoj moći.“, rekla je Liza. Doista. Nešto se mora učiniti. Mainstream mediji potpuno su izgubili svoju vjerodostojnost.

Mainstream mediji su zahvaljujući svojoj slijepoj poslušnosti prema vlastima i korporacijama koje ih financiraju potpuno uništili novinarstvo u svojoj srži i sada je došlo vrijeme za izgradnju pravog, slobodnog i potpuno neovisnog novinarstva. Pojava brojnih alternativnih medija koji iz dana u dan bilježe sve veću posjećenost dokaz je toj tvrdnji da javnost žudi za slobodnim, neovisnim novinarstvom.

Ne mogu vlasti i korporacije diktirati sadržaj koji će se objavljivati i utjecati na isti, jer to je čista medijska diktatura i kontrola koja se vrši kako bi se indoktriniralo ljude. Pandemija je stavila u fokus cenzuru i svima nam pokazala na što su sve vlasti i korporacije spremni kako bi spriječili da istina dođe do ljudi.

Upravo je to poticaj svim slobodnim novinarima koji se takvima osjećaju da krenu putem istine i slobode i okrenu leđa nametnutim nam vijestima koje su tu s nekim predumišljajem, a ne s ciljem pružanja javnosti prave slike svijeta u kojem živimo.

Medijsko okruženje u kojem postoji cenzura nije okruženje u kojem možemo saznati istinu o svijetu u kojem živimo. To nam je svima jasno.

Tiskane novine žele oživjeti analogno čitanje koje je palo u drugi plan radi digitalnih medija, ali i otvoriti mogućnost širokog prostora za otvorenu raspravu i sučeljavanje raznih mišljenja klasičnim putem.

Časopis se može naručiti ovdje:

https://diekraehe.at/

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp