Australski vozač boba iznenada preminuo nakon stravičnog krvarenja u mozgu

Australski vozač boba iznenada preminuo nakon stravičnog krvarenja u mozgu

Australski olimpijski vozač boba Duncan Pugh preminuo je u dobi od samo 48 godina nakon iznenadne aneurizme mozga, ostavivši iza sebe suprugu i dva mala sina.

Pugh, koji je predstavljao zemlju na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine, doživio je katastrofalno krvarenje mozga’ u Perthu 24. siječnja i nije mu bilo spasa.

‘Srce nam je slomljeno i jednostavno nemamo riječi’, napisala je njegova supruga McKenzie u internetskoj osmrtnici

‘Bio si stijena naše obitelji i nosio si srce u rukavu. Bio si jako ponosan na naša dva dječaka, najbolji tata kakvom se itko mogao nadati. Zbog tebe sam se osjećala središtem tvog svijeta.

Tvoja strast i odlučnost zauvijek će živjeti u našim dečkima.’

Pugh, bivši trkač i surferski spasitelj, debitirao je na međunarodnoj bob stazi na Europskom kupu 2007. godine nakon što ga je prijatelj upoznao s tim sportom. 

Dvije godine kasnije osvojio je broncu zajedno s Chrisom Springom na America’s Cupu 2009. u Calgaryju u Kanadi u konkurenciji dvojaca. 

Svoj prvi olimpijski nastup imao je sljedeće godine na Zimskim igrama u Vancouveru, međutim, njegovi snovi o medalji raspršeni su kada je ispao iz natjecanja u prvom kolu zbog sudara koji mu je ostavio potres mozga. 

Tijekom prve vožnje u dvosjedu, on i pilot Jeremy Rolleston prevrnuli su se sa saonicama i klizili niz stazu naglavačke.

Kako nisu završili utrku, ispali su iz više vožnja te su zbog ozljeda bili prisiljeni odustati od natjecanja u četverosjedu.

Nakon nesreće više se nije natjecao na Olimpijskim igrama. 

Govoreći o nesreći 2010. godine, Pugh je rekao da je pad izvan kontrole niz stazu ‘gotovo nemoguće opisati’.

Nije ugodan osjećaj, na djelić sekunde sve se utiša i sve postane meko dok se okrećete‘, rekao je tada za ABC. 

‘A onda udarite u led i bude nevjerojatno bučno, prevrću vas na glavu, na leđa.’

Pugh je također bio učitelj i proveo je posljednjih 17 godina radeći na Newman Collegeu, katoličkoj školi u Perthovom sjeverozapadnom dijelu.

Bio je i volonterski trener za Wests Scarborough Rugby Union Club, dok je njegova supruga vodila tim i povremeno radila u kantini. 

Obiteljski prijatelj Levi Bristow postavio je  GoFundMe  za prikupljanje sredstava za Pughovu suprugu i sinove Charlieja, 7, i Georgea, 6, dok se bore s rastućim medicinskim računima i nadolazećim troškovima pogreba.

Gospodin Bristow je rekao da će Pugh ‘uvijek biti zapamćen kao legenda’ koja će nedostajati svima koji su ga voljeli ‘svaki dan’. 

‘Bio je fantastičan otac svojim sinovima, voljeni suprug, sin, brat i ujak svojoj obitelji’, napisao je Bristow. 

‘Bivši olimpijac s kontinuiranom strašću prema sportu, što je bilo očito u njegovoj ulozi ragbijaškog i  kondicijskog trenera bio je obožavan i visoko poštovan kao učitelj i voljen od svih njegovih prijatelja. Svatko tko je imao prigodu razgovarati jedan na jedan s Duncanom, točno će znati koliko je bilo lako osjećati se ugodno u njegovoj prisutnosti i biti zahvalan za njegovo prijateljstvo.’

Odavanje počasti voljenom ocu dvoje djece prisjetio se Newman College koji se sjećao Pugha kao strastvenog ‘stručnjaka za obrazovanje na otvorenom i vrlo voljenog člana njihova odjela za zdravlje i tjelesni odgoj.’

‘Njegova predanost učenicima i kolegama bila je nepokolebljiva’, stoji u priopćenju škole.

‘Duncana ćemo s ljubavlju pamtiti kao značajnog člana zajednice Newman i ostat će u našim srcima u godinama koje dolaze.’ 

Bobsleigh and Skeleton Australia, nacionalno upravno tijelo za ovaj sport, reklo je da je Pugh ‘otišao premlad’. 

‘Naša mala bob obitelj ovog je tjedna pretrpjela veliki udarac smrću Pughieja’, napisali su na internetu.

Olimpijac Duncan Pugh iz Vancouvera 2010. godine bio je i uvijek će biti zapamćen kao legenda.

‘Svima će nam jako nedostajati svaki dan.’ 

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp