Sean Penn kao veliki prijatelj Zelenskog na festivalu u Berlinu prozvao SAD radi nedovoljne pomoći Ukrajini

Sean Penn kao veliki prijatelj Zelenskog na festivalu u Berlinu prozvao SAD radi nedovoljne pomoći Ukrajini

Dokumentarni film Seana Penna ‘Superpower’ premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Spomenuti dokumentarac o ratu u Ukrajini kontroverznog američkog glumca i aktivista Seana Penna dobio je ovacije publike na 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, poznatijem kao Berlinale koji ove godine očito ne zaobilazi političke trendove. 

‘Superpower’ je prvotno bio zamišljen kao profil ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog, inače bivšeg glumca, ali se, kako su njegovi autori izjavili, zbog ruske invazije pretvorio u portret događanja u toj ratom razorenoj zemlji.

Penn i njegov suredatelj Aaron Kaufman snimali su u Kijevu kada je Rusija izvršila invaziju u veljači prošle godine. Te je noći Penn obavio svoj prvi od nekoliko intervjua sa Zelenskim za predmetni film.

Tijekom kasnijeg posjeta zemlji, Penn je Zelenskom posudio jedan od svoja dva Oscara, rekavši mu: “Kada pobijediš, donesi ga natrag u Malibu.”

Nekad doživljavan kao hollywoodska zvijezda, a danas nešto više kao kontroverzni aktivist, Sean Penn godinama je bio uključen u brojne međunarodne humanitarne i antiratne napore, a 2022. godine Zelensky mu je upravo iz tog razloga uručio ukrajinski Orden za njegove zasluge. 

Ploča s glumčevim imenom također je postavljena na šetnici u Kijevu u čast svjetskih čelnika koji su pokazali solidarnost s Ukrajinom.

Berlinale ove godine odaje posebnu počast Ukrajini i prosvjedima u Iranu. Na samom otvorenju ovogodišnjeg festivala koji je u velikoj mjeri politički obojen, govor je održao i Zelensky.

Festival će trajati do 26. veljače ove godine.

Sean Penn koji koristi svaku prigodu za iznošenje svojih stavova, često ih namećući drugima kao jedine ispravne, kao u slučaju njegova obrušavanja s protivnicima cijepljenja, iskoristio je ovog puta svoje pojavljivanje na filmskom festivalu u Berlinu kako bi oštro kritizirao Ameriku i izjavio da se Sjedinjene Države mogu sramiti jer nisu dale više oružja i ranije pomogle Ukrajini, unatoč činjenici da je Bidenov režim potrošio vrtoglavih 196 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, što daleko premašuje doprinose drugih zemalja.

Poslušajmo što je sve Sean Penn izjavio tijekom press konferencije u Berlinu:

Međutim, prema Pennu, koji je govorio na premijeri svog dokumentarca o ratu i predsjedniku Volodimiru Zelenskom, SAD sada mora prihvatiti “razinu srama”.

Penn je također iskoristio priliku da od Sjedinjenih Država i NATO-a zatraži hitnu eskalaciju rata.

“Ako zamislite što će biti ako Rusija pobijedi, svi smo s*ebani. Jednostavno s*ebani”, rekao je Penn. “Mi već kao Amerikanci, mogu reći, moramo prihvatiti određenu razinu srama što nismo prije krenuli s oružjem.“

Penn intervjuira Zelenskog tri puta tijekom dokumentarca koji je predstavljen na Berlinaleu, uključujući jednom na dan ruske invazije. Penn se ne trudi prikriti svoje dodvoravanje ukrajinskom predsjedniku, opisujući ga kao čovjeka s “opipljivim osjećajem ljudske potrebe za slobodom”.


Pennov producent također je priznao da se zaljubio u Ukrajinu tijekom brojnih posjeta toj korumpiranoj i ratom razorenoj zemlji, izjavivši da ima ono nešto što je Amerika izgubila.

“Zavoljeli smo tu zemlju, zavoljeli smo te ljude. I mi smo se zaljubili u ovaj idealizam,” rekao je koproducent Aaron Kaufman.

“Nakon posljednjih četiri ili pet godina američke politike, izgubili smo dodir s nečim s čime su oni bili u kontaktu.” – dodao je.

Izvor: Euronews, The Sun, YouTube

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp