Novi val otkaza stiže na Facebooku: Umjetna inteligencija mijenja one koji su je izmislili

Novi val otkaza stiže na Facebooku: Umjetna inteligencija mijenja one koji su je izmislili

Nervozne javne tvrtke više ne moraju gledati oko sebe i pitati se tko će prvi započeti val otpuštanja — kao što smo primijetili, trend je očito u punoj snazi, predvođen tehnološkim tvrtkama koje ne biraju vrijeme ili mjesto, već opasno čisteći svoje radnike.

Vidjeli smo otpuštanja posvuda, od automobilskih kompanija poput Forda, preko investicijskih banaka poput Goldmana, do tehnoloških tvrtki—posebno onih koje su u nazivu imale riječ “remeteća”. Čini se da će tehnološki div Meta nastaviti ovaj trend.

To je zato što je prije nekoliko sati objavljeno da je, unatoč tome što je tvrtka već otpustila 11.000 zaposlenika, tisuće novozaposlenih ocijenila kao “loše rezultate” u svojim posljednjim pregledima učinka. Ovo očito stavlja ove zaposlenike na prag novog vala otpuštanja.

Izvršni direktor i osnivač Mark Zuckerberg već je rekao da će 2023. biti “godina učinkovitosti” za tvrtku — signalizirajući Wall Streetu da će takvi rezovi vjerojatno uslijediti. Dionice tvrtke odgovorile su porastom od više od 100% u odnosu na najniže vrijednosti u 52 tjedna blizu 88 USD po dionici. Čini se da se ulagačima sviđa poruka, pa zašto ih tvrtka ne bi slijedila?

Prema Fortuneu, menadžeri poduzeća dali su lošu ocjenu za oko 10% radnika, vraćajući se na standard koji je tvrtka koristila prije pandemije, prije nego što je Zuckerberg dopustio popustljivost u ocjenama učinka.

Vijest dolazi samo nekoliko dana nakon što je tvrtka rekla da će odgoditi finaliziranje svojih proračuna, a Zuckerberg je ovog mjeseca na Facebooku napisao: “Radimo na izravnavanju naše organizacijske strukture i uklanjanju nekih slojeva srednjeg menadžmenta kako bismo brže donosili odluke, kao i na implementaciji umjetne inteligencije. alate koji pomažu našim inženjerima da budu produktivniji. Kao dio toga, bit ćemo proaktivniji u smanjivanju projekata koji ne funkcioniraju ili možda više nisu ključni.”

Fortune izvještava da je odjel Metaverse tvrtke vjerojatno siguran od budućih rezova. Ostali segmenti, međutim, vjerojatno neće biti te sreće.

“Prošlu godinu završili smo s velikim otpuštanjima i restrukturiranjem nekih timova. Kad smo to učinili, jasno sam dao do znanja da je ovo početak našeg fokusa na učinkovitost, a ne kraj”, zaključio je Zuckerberg.

Umjetna inteligencija preuzima poslove onih koji su je stvorili.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp