Mogu li morske alge spriječiti rak?

Mogu li morske alge spriječiti rak?

Jestive morske alge (također poznate kao morsko povrće ili oceansko povrće) neočekivani su izvor hranjivih tvari. Općenito, jestive morske alge izvrstan su izvor vlakana, kalcija, kalija, željeza i joda. Ovisno o sorti, također može biti vrijedan izvor vitamina i minerala kao što su vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin E, vitamin K, bakar, cink, mangan, magnezij i selen. No jeste li znali da određene vrste morskog povrća također mogu pružiti alternativni lijek protiv raka?

Što morske alge čini hranom protiv raka?

Određene vrste jestivih morskih algi imaju antikarcinogena svojstva. Među njima su smeđe morske alge kao što su alge i morske alge. Antikancerogeni sastojak ovog smeđeg morskog povrća zove se fukoidan. Ovaj prirodni spoj također se može pronaći u drugim vrstama morskog povrća kao što su limu, wakame, kombu i mozuku. Oko 4% suhe težine morske trave sadrži fukoidan.

Grupa japanskih istraživača iz Laboratorija za biomedicinska istraživanja otkrila je da fukoidan izaziva antitumorsku aktivnost kod miševa kada su ga uveli u svoje životinjske modele. Istraživači su primijetili da je ovaj ekstrakt morske alge učinkovito aktivirao proces prirodne stanične smrti, poznat kao apoptoza, među stanicama leukemije, limfoma, želuca i kolorektalnog tumora. Ali to nije sve… otkriveno je da fucoidan jača imunološki sustav i regulira razinu kolesterola u tijelu.

Drugo istraživanje dodatno je potvrdilo da ekstrakt smeđe morske alge pomaže u borbi protiv raka. Na temelju studije Hašemitskog sveučilišta u Jordanu na AACR Dead Sea International Conference on Advances in Cancer Research, ekstrakt fucoidana doprinosi apoptozi ili programiranoj staničnoj smrti. Stanice raka ili su se smanjile ili su potpuno uništene.

Kombu i wakame smatraju se bogatim izvorima enzima fucoidana. Ovih vrsta morskog povrća ima u izobilju na Okinawi u Japanu. Stanovnici Okinawe bilježe najnižu stopu smrtnosti od raka zbog tradicije jedenja nekuhanog kombua u kojem su koncentrirani enzimi fucoidan. Iako drugi Japanci kuhaju kombu, Japan ima niže stope raka dojke u usporedbi sa zapadnim zemljama. To je vjerojatno zbog konzumacije morskih algi bogatih fucoidanom.

Kombu i wakame također imaju sposobnost natjerati stanice raka na samouništenje. U japanskom istraživačkom pokusu, kada su laboratorijski tehničari dali enzim fucoidan u petrijevu zdjelicu koja je sadržavala stanice raka, rezultati su bili potpuno uništenje svih stanica raka unutar tri dana. Istraživači su zaključili da su stanice raka uništili enzimi fukoidan.

Volite li jesti morske alge? Ili ih možda nikad niste probali. Osim što su hrana za borbu protiv raka, ove nutritivne prednosti mogu vas uvjeriti da postanete zagovornik jedenja oceanskog povrća:

1 | Morske alge djeluju alkalizirajuće. Naš moderan način života uvelike je utjecao na vašu prehranu. Većina onoga što se danas jede je kiselo po prirodi i to definitivno nije korisno za vaše zdravlje. Kako biste pomogli vratiti pH razinu vašeg tijela, trebate jesti više alkalne hrane kao što je morska trava.

2 | Morske alge su znatno bolje od mlijeka. Morske alge deset puta su bogatije kalcijem od vašeg omiljenog mlijeka! I to je osam puta bolje nego jesti govedinu.

3 | Morske alge pomažu u pročišćavanju krvi. Kemijski sastav ovog oceanskog povrća sličan je sastavu vaše krvne plazme; stoga je konzumacija morske trave odličan način da svoju krv oslobodite od toksina.

4 | Morske alge su bogate klorofilom, posebno zelene alge. Klorofil je zeleni pigment koji morsko povrće čini zelenim. Klorofil je prirodno i snažno sredstvo za detoksikaciju koje pomaže u uklanjanju toksina i drugih otpadnih zagađivača iz vašeg tijela.

5 | Morske alge mogu vam pomoći da postignete oblikovano tijelo. Budući da su morske alge prirodno bogate jodom, one pomažu vašoj štitnjači u održavanju zdravog metabolizma koji je potreban za regulaciju vaše tjelesne težine. Jedenje oceanskog povrća može vam pomoći da smršavite jer ono razbija kemijske veze masnih stanica.

6 | Morske alge mogu vam pomoći u stresnim vremenima. Morske alge sadrže magnezij, pantotensku kiselinu i riboflavin koji su neophodni za proizvodnju dovoljno energije za suočavanje sa stresnim i teškim danom koji je pred nama.

5 načina da dodate oceansko povrće u svoj jelovnik

Ako želite imati koristi od ove superhrane, oceansko povrće možete pripremiti na mnogo različitih načina. Možete pripremiti zdrave i ukusne obroke s morskim povrćem koristeći sljedeće predložene jelovnike:

  • Volite li doručkovati jaja ili omlet? Dodajte novi okus svom jelu za doručak tako što ćete po vrhu posuti kockice morske trave poput norija.
  • Pomiješajte morsko povrće u svojoj juhi. Za jedinstveniju teksturu u vašoj juhi, možete umiješati pažljivo narezane alge ili alge u prahu. Ako ćete pripremati juhu od cioppina ili juhu od školjki, posip morske trave poslužit će.
  • Napravite hrskavi čips od morskih algi. Ako želite međuobrok s niskim sadržajem kalorija, ali s puno vlakana, hrskavi čips od morskog povrća bit će savršen za vas. PUNO je zdravije od vrećice čipsa.
  • Napravite klasičnu salatu od morskih algi. Možete narezati krastavce i zeleni luk zajedno sa svojim zdravim oceanskim povrćem. Pomiješajte ih s rižinim vinskim octom, malo soja umaka i sezamovim uljem. Također možete dodati pastu od đumbira za dodatni okus.
  • Napravite sushi roladu od morskih algi. Ako želite okusiti istočnjački sushi sa sušenim norijem, možete izmisliti recepte za sushi koji će odgovarati vašim nepcima.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp