Scholz prijeti Kini: „Suočiti ćete se sa sankcijama ako Rusiji ponudite vojnu pomoć“

Scholz prijeti Kini: „Suočiti ćete se sa sankcijama ako Rusiji ponudite vojnu pomoć“

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da će se Kina suočiti s neodređenim sankcijama ako se umiješa u sukob u Ukrajini i ponudi vojnu pomoć Rusiji, iako europski dužnosnici priznaju da još nisu vidjeli nikakve dokaze da Peking to namjerava učiniti.

“Mislim da bi to imalo posljedice, ali sada smo u fazi u kojoj jasno dajemo do znanja da se to ne bi trebalo dogoditi”, rekao je Scholz za CNN tijekom svog kratkog posjeta Washingtonu, upitan hoće li Njemačka sankcionirati svoju najveću trgovinu partner Kina.

Peking se posljednjih tjedana suočio s rastućim valom optužbi zapadnih dužnosnika i medija da je potencijalno otvoren za opskrbu Rusije vojnom pomoći – optužbe koje poriče. Kina će “ostati predana neovisnoj vanjskoj politici mira”, rekao je u nedjelju premijer Li Keqiang, ne spominjući sukob Rusije i Ukrajine.

U Njemačkoj je Scholz odbio odgovoriti na izravno pitanje o tome je li mu predsjednik Joe Biden pokazao konkretne dokaze koji podupiru tvrdnje da Kina razmatra isporuku oružja Rusiji.

“Svi se slažemo da ne smije biti isporuke oružja, a kineska vlada je izjavila da neće isporučivati”, rekla je kancelarka novinarima nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen u nedjelju.

“To je ono što tražimo i gledamo”, dodao je Scholz.

Von der Leyen je bila manje izbjegavajuća, priznajući da “zasad nemamo dokaza za to”, ali je upozorila da će Zapad ostati na oprezu i “paziti” da ga Peking poštuje. Međutim, izbjegla je reći hoće li EU sankcionirati Kinu, odbacivši to kao “hipotetsko pitanje na koje se može odgovoriti samo ako postane stvarnost i činjenica”.

Kina je više puta odbacila optužbe. Prošli tjedan, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je da Washington prodaje “lažne informacije o oružju” i sankcionira kineske tvrtke “bez razloga”, opisujući to kao “licemjerno” i “očit čin zastrašivanja”.

Washington već potpiruje vatru u Ukrajini “sipanjem oružja na jednu stranu sukoba, produžujući tako borbu i čineći mir nedostižnim”, dodao je Mao.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp