Predsjednik Zelenski – izbori u ratu su mogući, ali samo ako će ih financirati Zapad

Predsjednik Zelenski – izbori u ratu su mogući, ali samo ako će ih financirati Zapad

Predsjednik Volodimir Zelenski pod velikim je pritiskom da održi izbore, unatoč ratu koji traje u njegovoj zemlji. Republikanski senator Lindsey Graham koji se u Kijevu susreo s predsjednikom Zelenskim, pozvao je ukrajinske vlasti da održe izbore najkasnije 2024. godine.

U međuvremenu je ukrajinski parlament Vrhovna rada produljio izvanredno stanje do sredine mjeseca studenog, što je, prema Ustavu, onemogućilo održavanje sljedećih parlamentarnih izbora zakazanih za 29. listopada. Ugroženo je i održavanje predsjedničkih izbora, zakazanih za 31. ožujka 2024. godine.

Predsjednik Zelenski se opire održavanju izbora, pa je poručio da su “izbori u ratu mogući, ali samo ako će ih financirati Zapad” jer on nema u proračunu “pet milijardi hrivnji viška”, nego mu taj novac treba za obranu. Osim toga, Zelenski je podsjetio da ukrajinsko zakonodavstvo zabranjuje održavanje izbora tijekom izvanrednog stanja.

Ukrajinski predsjednik rekao je da ne može uzeti novac iz državnog proračuna za održavanje izbora dok traje rat. Uz to, ukazao je na probleme glasovanja vojnih osoba i izbjeglica te slanje i organizaciju promatrača.

Izbore u Ukrajini tijekom rata moguće je održati samo ako SAD i EU pomognu Kijevu u financiranju izborne kampanje i glasovanja. “Neću održavati izbore na kredit, neću uzeti novac od oružja i dati ga za izbore”, odlučan je Predsjednik Zelenski.

 

Istodobno je istaknuo da bi u slučaju izbora SAD i Europa trebali poslati svoje promatrače u Ukrajinu, uključujući i na prvu crtu bojišnice. “Ali, ono što je najvažnije, idemo onda zajedno riskirati. Promatrači trebaju biti u rovovima. Rekao sam: trebamo poslati promatrače na prvu crtu da naši izbori budu legitimni za cijeli svijet. To je apsolutno pošteno”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Potrebno je osigurati mogućnost glasovanja vojnom osoblju i milijunima ukrajinskih izbjeglica razasutih diljem europskih zemalja, a njih je oko sedam milijuna, naglasio je Predsjednik Zelenski.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp