Trump poručuje da dolazi novi krah gori od onog iz 1929. godine

Trump poručuje da dolazi novi krah gori od onog iz 1929. godine

Trump poručuje da dolazi novi krah gori od onog iz 1929. godine.

Američko gospodarstvo bit će uništeno ako Joe Biden ostane na vlasti, tvrdi bivši predsjednik.

Bivši američki predsjednik Donald Trump upozorio je da će nacionalna ekonomija potpuno propasti ako se sljedeće godine ne vrati u Bijelu kuću. Opisao je sumorni scenarij u objavi na svojoj platformi Truth Social u petak.

“Burza je visoka samo zato što ljudi… očekuju da ću pobijediti na predsjedničkim izborima 2024.”, napisao je Trump velikim slovima. “Ako ne pobijedim, moje predviđanje je da ćemo doživjeti ‘slom’ burze gori od onog iz 1929. – Velika depresija!!!”

“Jedina stvar koja održava ekonomiju ‘na životu’ su isparenja onoga što smo postigli tijekom Trumpove administracije,” rekao je. Dodao je da je pod nadzorom predsjednika Joea Bidena visoka inflacija “potpuno uništila kupovnu moć potrošača”.

Trump je ustvrdio da službena statistika inflacije Bidenove administracije, koja pokazuje da su cijene porasle oko 17 posto od njegove inauguracije 2021., podcjenjuje stvarnu brojku za gotovo polovicu, pozivajući se na stariju metodu mjerenja fenomena koja ju je stavila na preko 30 posto. Inflacija je porasla na najvišu razinu u 40 godina pod Bidenom, iako je od tada pala.

Slom burze 1929. godine pokrenuo je spiralu ekonomske smrti u kojoj je Dow Jones Industrial Average izgubio 89% svoje vrijednosti tijekom tri godine, pad od kojeg se neće u potpunosti oporaviti sve do dva desetljeća kasnije, nakon što je Drugi svjetski rat pomogao njeno ubrzanje oporavak američke ekonomije. Slom je potaknulo nekoliko čimbenika, uključujući neobuzdane špekulacije i povećanje stope od strane Federalnih rezervi.

Bidenov rejting među potencijalnim biračima dosegao je nove najniže razine u proteklom mjesecu. Nedavna anketa Sveučilišta Monmouth pokazala je da je samo 34% birača pozitivno ocijenilo njegov učinak.

Unatoč inzistiranju Bijele kuće da su nacionalne financije čvrste i zdrave, dug po kreditnim karticama među američkim potrošačima prošlog je mjeseca dosegnuo najvišu razinu svih vremena, prema podacima Banke saveznih rezervi New Yorka, a analitičari JP Morgana otkrili su ranije ovog mjeseca da sve dodatne ušteđevine koje su Amerikanci akumulirali tijekom pandemije Covid-19 izbrisane su za sve osim za 1% stanovništva.

Istraživanje provedeno u svibnju pokazalo je da gotovo četiri od deset Amerikanaca nema dovoljno novca za pokrivanje hitnih troškova od 400 dolara. Istodobno, S&P 500 približava se najvišoj razini svih vremena, a Dow Jones nedavno je srušio vlastiti rekord.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp