Talijanski Ustavni sud presudio da su kazne za propuštene “zelene propusnice” u ugostiteljstvu neustavne

Talijanski Ustavni sud presudio da su kazne za propuštene “zelene propusnice” u ugostiteljstvu neustavne

Talijanski ustavni sud sada je proglasio dijelove mjera južnotirolske korone neustavnima. Presuda je izrečena 28. ožujka. Ustavne suce kontaktirao je operater pizzerije iz Merana, koji nije želio prihvatiti “korona kaznu”. Svoje goste nije pitao za “Green Pass”.

Ustavni sud proglasio je neustavnima dva članka državnog zakona Južnog Tirola iz svibnja 2020. “ Mjere za suzbijanje širenja virusa SARS-COV-2 u fazi ponovnog pokretanja aktivnosti ”. Koliko pokušavamo ispravno protumačiti talijanske tekstove, najviši sud je utvrdio da država Južni Tirol nije odgovorna za kažnjavanje “korona grešnika”. Dakle, radilo se o sporu oko nadležnosti. Južni Tirol ne bi bio odgovoran za sankcioniranje tvrtki koje nisu provjeravale “zelene putovnice” svojih kupaca.

Članci 36. i 37. Zakona su stavljeni izvan snage, što znači da su sve kazne na temelju njih također nevažeće. Internetski magazin salto.bz javlja da će kazne biti “poništene”. Našem uredništvu trenutno nije poznato hoće li već izvršene uplate biti stornirane. Dodatna izvješća mogu se pronaći na lavocedibolzano.it i rainews.it.

Pod guvernerom Kompatscherom, Južni Tirol slijedio je “vlastiti put” tijekom razdoblja Corone – koji, kao u mnogim drugim zemljama, nije bio utemeljen na dokazima niti je uzeo u obzir osnovna prava ljudi. Taj je put sada klimav – jer još uvijek postoje brojne pritužbe na mjere vezane uz Covid-19 na regionalnom sudu u Bolzanu. Taj se sud također obratio Ustavnom sudu kako bi razjasnio jučerašnju odluku u slučaju “Zelene putovnice”. Viši sud također je upućen na druge Corona propise i sa strepnjom čeka hoće li biti usvojeni i daljnji propisi.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp