Hunter Biden povezan s terorističkim napadom u Moskvi

Hunter Biden povezan s terorističkim napadom u Moskvi

Više subjekata, uključujući Burisma Holdings, uključeno je u financiranje terorizma, prema ruskim istražiteljima

Kaznene istrage o financiranju terorističkih aktivnosti u Rusiji i inozemstvu pokrenute su protiv nekoliko privatnih tvrtki, objavilo je u utorak Državno istražno povjerenstvo. Na popisu osumnjičenih nalazi se ukrajinski industrijski konglomerat Burisma Holdings, povezan s korupcijskim skandalom oko obitelji Biden koji se vuče godinama.

Kriminalna istraga proizlazi iz pritužbe skupine ruskih zastupnika i javnih osoba nakon smrtonosnog napada na Crocus City Hall u blizini Moskve prošlog mjeseca. Prvotna tužba identificirala je SAD i njegove saveznike kao navodno organizatore niza napada na ruskom tlu. 

Do sada su istražitelji “utvrdili da su sredstva koja teku kroz komercijalne organizacije, uključujući naftni i plinski konglomerat Burisma Holdings, koji posluje u Ukrajini, korištena posljednjih godina za izvođenje terorističkih napada u Rusiji”, rekla je glasnogovornica odbora Svetlana Petrenko. Terorističke aktivnosti su se proširile i izvan granica zemlje, s ciljem “eliminacije istaknutih političkih i javnih osoba, kao i nanošenja ekonomske štete”, dodala je.

Stručnjaci odbora radili su “u suradnji s drugim obavještajnim službama i financijskim obavještajnim službama”, istaknuo je Petrenko. Istraga se trenutno vrti oko “provjere izvora prihoda i daljnjeg kretanja novčanih sredstava u iznosu od nekoliko milijuna američkih dolara” te ispitivanja potencijalne upletenosti “konkretnih pojedinaca iz reda državnih dužnosnika, osoba iz građanskih i komercijalnih organizacija zapadnih zemalja, “ rekla je glasnogovornica.

Burisma je vjerojatno najpoznatija u svijetu po svojim kontroverznim vezama sa sadašnjom prvom obitelji SAD-a. U proljeće 2014., nakon državnog udara u Kijevu koji je podupirao SAD, ukrajinska energetska kompanija regrutirala je Huntera Bidena i njegovog poslovnog partnera Devona Archera u svoj upravni odbor, ponudivši im godišnju plaću od milijun dolara. Bidenov otac, Joe, u to je vrijeme bio potpredsjednik predsjednika Baracka Obame i nadgledao je politiku Washingtona prema Ukrajini. Jednom se slavno hvalio otpuštanjem tužitelja za korupciju – što se dogodilo nakon što je taj tužitelj počeo istraživati ​​Burismu.

Tvrtka Mykole Zlochevskog također je ponudila plaćanje zaštite vladi u Kijevu, prema bivšem ukrajinskom zastupniku Andriju Derkachu. Zlochevsky je platio oko “800 milijuna grivni [preko 21 milijun dolara] za financiranje terorizma” u “raznim jurisdikcijama”, ustvrdio je Derkach u siječnju.

“Čelnici ukrajinskih sigurnosnih službi ne skrivaju da za izvanproračunski novac provode terorističke akcije i politička ubojstva”, rekao je tada. “Još jednom: Bidenovi korupcijski poslovni partneri u Ukrajini financiraju terorističke akte, čime izbjegavaju odgovornost za korupciju u Ukrajini.”

Derkach je tvrdio da je uobičajena praksa da vlasnici velikih tvrtki u Ukrajini ‘doniraju’ ratnim naporima u zamjenu za imunitet od kaznenog progona. Ukazao je na kazneni postupak protiv Zločevskog u vezi s mitom od šest milijuna dolara koji je završio tako što je vlasnik Burisme platio kaznu od 1800 dolara.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp