Zlato i srebro ulaze u eksponencijalnu fazu

Zlato i srebro ulaze u eksponencijalnu fazu

Slijedeći članak napisao je ugledni financijski stručnjak Egon von Greyerz.

Zlatu se sada žuri, a srebru još više. Kretanja cijena u nadolazećim mjesecima i godinama vjerojatno će biti spektakularna. Kombinacija tehničkih i temeljnih čimbenika mogla bi lako gurnuti cijene zlata iznad 3000 dolara, a srebra da dosegne nove vrhunce iznad 50 dolara.

Predviđanja cijene zlata, kao što sam mnogo puta rekao, u osnovi su besmislica. Ovo se odnosi na kratkoročna predviđanja. Srednjoročno do dugoročno, prognoze cijene zlata su sigurna oklada. Kako mogu biti tako siguran u to? Zlato je oduvijek – otkako je napisano zlato i monetarna povijest – bilo cijenjeno u usporedbi s fiat novcem. A Voltaire je to sveo na našu osnovnu formulu 1729. godine kada je rekao: “papirnati novac će se prije ili kasnije vratiti na svoju unutarnju vrijednost – na nulu.”

Ali zašto investitori i laici ne vode računa o jednostavnoj činjenici da su sve valute do sada pale na nulu, bez izuzetka? Ono što većina ljudi, uključujući i iskusne investitore, ne razumije je da zlato ne povećava svoju vrijednost.

Zlato jednostavno održava svoju kupovnu moć i ostaje stabilno. Prije 2000 godina, rimska toga koštala je uncu zlata; odijelo po mjeri sada također košta uncu zlata. Dakle, zapravo je potpuno pogrešno reći da zlato raste kada u stvarnosti mjerna jedinica u kojoj ga mjerimo gubi vrijednost. I to je bio slučaj sa svakom fiat valutom do sada.

Uzmimo kao primjer zlato u američkim dolarima. Kao što možete vidjeti na ilustraciji u nastavku, vrijednost američkog dolara je pala od 1971. godine, mjereno u zlatu.

Kao što možete vidjeti na slici, 1971. unca zlata koštala je 35 USD. Danas, 35 godina kasnije, unca zlata košta 2300 dolara. Je li vrijednost zlata porasla 66 puta od 1971.? Ne, naravno da ne! Dolar je taj koji je izgubio punih 98,5% svoje vrijednosti i kupovne moći od 1971. godine. 

Dakle: Koliko će zlato vrijediti u sljedećih 5 godina? To je naravno pogrešno pitanje. Trebalo bi se zapitati koliko će dolar i sve druge valute zapravo pasti u sljedećih nekoliko godina. Zlato i srebro nisu porasli u skladu s novčanom opskrbom ili inflacijom i stoga su drastično podcijenjeni.

Samo pogledajte cijene zlata u grafikonu ispod, usklađene za inflaciju na temelju indeksa potrošačkih cijena u SAD-u. Dakle: usklađeno s inflacijom, najviša vrijednost zlata iz 1980., koja je tada bila označena na 850 američkih dolara, sada bi iznosila 3590 američkih dolara. Međutim, ako se cijena zlata prilagodi stvarnoj inflaciji – temeljenoj na izračunima Statistike vlade u sjeni – tada bi tih 850 USD najviše iznosilo današnjih 29 200 USD. 

Otvori u novom prozoru
Otvori u novom prozoru

U 1980-ima, metode prilagodbe inflacije prilagodile su američke vlade kako bi se umjetno povećala/smanjila službena stopa inflacije. Kad bi netko predstavio cijenu srebra prilagođenu inflaciji na temelju američkog indeksa potrošačkih cijena, najviša cijena srebra iz 1980. više ne bi bila 50 USD, već 166 USD. Prilagođeno za STVARNU inflaciju, tih 50 dolara danas bi iznosilo 1350 dolara.

Zlato čini vrlo snažne pokrete i zatim dugo opisuje bočne pokrete. Nakon eksplozije cijene zlata s 35 USD (1971.) na 850 USD (1980.), zlato je provelo 20 godina u fazi korekcije – do 2000. Do tog smo vremena odlučili da je zlato spremno za sljedeću vožnju; Istodobno, stanje rizika na burzama te u području duga i izvedenica počelo se činiti opasnim.

Tako smo 2002. uložili velika sredstva u fizičko zlato po cijeni od 300 američkih dolara – za investitore i za sebe, tada smo preporučili ulaganje do 50% svoje financijske imovine u zlato; Osnova za to bila su načela zaštite imovine i činjenica da je zlato u to vrijeme bilo nepopularno i preprodavano te je stoga bilo idealno iz “perspektive vrijednosti”. 

Poletjeli smo! Kada je početkom ožujka zlato premašilo 2100 dolara, Od tada je zlato dobilo još 200 dolara, ali ovo je samo početak dugoročnog pomaka. Nakon kretanja cijene od 300 USD (2002.) do 1.920 USD (2011.), zlato je imalo dugu korekciju između 2013. i 2016. godine.

Proboj kroz prvu Maginotovu liniju bio je predvidljiv. Zatim je u ožujku 2023. postalo jasno da će druga Maginotova linija također puknuti; S kolapsom četiri američke banke i Credit Suisse u roku od nekoliko dana, vidjeli smo kako je financijski sustav počeo propadati. Sve sam to opisao u svom članku “ To je to! Financijski sustav je nepovratno slomljen ” u ožujku 2023. 

Otvori u novom prozoru
Otvori u novom prozoru
Za držanje zlata potrebno je strpljenje

S dva gornja grafikona želim prenijeti sljedeću poruku: Za ulaganje u zlato potrebno je strpljenje i očito dobar tajming na ulaznim točkama. Dugoročno, međutim, ulagači su za to pretjerano nagrađeni; Svoj novac smatraju i najboljim osiguranjem od urušenog sustava.

Od kolovoza 2020. zlato se konsolidiralo ispod granice od 2000 USD. Nedavni napredak iznimno je važan i nije kraj ovog pokreta. Ne, ovdje vidimo početak pokreta koji će dosegnuti visine koje su iz današnje perspektive još uvijek nezamislive.

Ovdje ni na koji način ne želim zvučati sumorno; Samo pokušavam objasniti da temeljni i tehnički čimbenici sada upućuju na produženo bikovsko tržište zlata i srebra. Dodatno, tradicionalne mjere “prekupljenih tržišta” neće biti učinkovite. Zlato i srebro bit će prekupovani dulje vrijeme u nadolazećim mjesecima.

Ali zapamtite ovo: bit će i brutalnih korekcija, posebno u srebru, koje nije prikladno za “udovice i siročad”. Želio bih ponoviti da je naša odluka o velikom ulaganju u zlato, a znatno manje u (mnogo nestabilnije) srebro donesena prvenstveno iz dugoročnih razloga očuvanja bogatstva. A ti su razlozi danas valjaniji nego ikad.

Doći će kolaps “Svega”

Budući da vjerujemo da će se balon “Svega” pretvoriti u kolaps “Svega”, Pretpostavljamo da će svi mjehurići vjerojatno Imovina poput dionica, obveznica i nekretnina, mjereno u zlatu, pretrpjet će značajne gubitke.

Spremno priznajem da je moje predviđanje nominalnog pucanja “mjehura svega” bilo prerano. No zapravo su sve glavne klase imovine imale lošije rezultate od zlata od 2000. – uključujući tržište dionica. Samo je iluzija rasta i prosperiteta – temeljena na stvaranju bezvrijednog novca – ono što održava ovaj cirkus. Ali cirkuskim točkama uskoro će ponestati trikova jer svijet shvati da smo potpuno pali na fantaziju.

Primjer tržišta dionica: od 2000. zlato ima bolje rezultate od Dow-a i S&P-a. Prije samo dva tjedna napisao sam sljedeće:

Najbolje čuvana investicijska tajna na svijetu je zlato.

• Zlato je poskupjelo 7,5 puta u ovom stoljeću.
• Od 2000. godine zlato ostvaruje prosječan godišnji povrat od 9,2%.
• Prosječni godišnji povrat Dow Jonesa od 2000. iznosio je 7,7%, uključujući reinvestirane dividende.
• Pa zašto ima samo 0,6% globalne financijske imovine u zlatu?
• Jednostavan odgovor je da većina investitora ne razumije zlato jer vlada prikriva dobrobiti zlata.

Situacija na burzi je trenutno takva da se u svakom trenutku može dogoditi veliki pad/slom.

Vukovi u janjećoj koži

Povratak u cirkus: Vodstvo zapadnog svijeta – bilo u SAD-u, Velikoj Britaniji, Kanadi, Njemačkoj, Francuskoj itd. – su jednostavno klaunovi koji žele prevariti svoj narod prevarantskim kostimima (vuk u janjećoj koži) i upravlja njime: stvaranje novca, dugovi, cijepljenja, klima, rat, migracija, više laži, propaganda, moralna i etička dekadencija – da spomenemo samo neke od problema koji dovode do kolapsa našeg zapadnog svijeta.

Pravi klaunovi vjerojatno bi bolje obavili posao od naših sadašnjih vodiča. Barem bi bili zabavni, a ne bi donijele bijedu koju većina ljudi danas doživljava.

Da, svjestan sam da postoji mala elita koja dramatično profitira od sramotnog lošeg upravljanja globalnom ekonomijom, dok globalna većina uvelike pati od nekompetentnog vodstva. Gdje će svemu ovome biti kraj? Kao što sam pokazao u mnogim člancima, sve ovo može završiti samo na jedan način – potpunim kolapsom financijskog, ali i političkog sustava.

Hoćemo li prvo dobiti hiperinflaciju, a zatim deflacijsku imploziju? Ili ćemo ići ravno u imploziju? Hoće li biti globalnog rata? Pa, SAD i većina zapadnih vođa daju sve od sebe da dovedu do svjetskog rata protiv volje naroda. Nema apsolutno nikakvih pokušaja da se pronađe mirno rješenje.

Umjesto toga, ima više oružja i više novca za daljnju eskalaciju rata. Osim toga, što više zemalja se gura u NATO savez. Američki predsjednik Biden i glavni tajnik NATO-a Stoltenberg čak žele da se Ukrajina – ratoborna nacija – pridruži NATO-u. A s današnjim naprednim i opasnim oružjem, nitko ne može izaći kao pobjednik iz rata.

Zasigurno bi Kina, Rusija, Sjeverna Koreja i Iran mogli dobiti rat korištenjem kopnenih trupa koji bi koštao možda stotine milijuna života. Ali moderni ratovi se dobivaju iz zraka. S obzirom na otprilike 15.000 nuklearnih bojevih glava, svijet se može uništiti više puta u samo nekoliko minuta.

Nikada prije svijet se nije našao u globalnoj ekonomskoj i političkoj krizi ovakvih razmjera, s toliko razornih oružja – financijskih (dug, derivati) i vojnih. Stoga je jednostavno nemoguće predvidjeti krajnji rezultat. Može se samo nadati da će snaga naroda pobijediti i da će nesposobni lideri biti zbačeni sa svojih pozicija. Inače, mi normalni građani ne možemo puno učiniti.

Zaštita imovine u obliku fizičkog zlata koje se drži kao izravno vlasništvo u sigurnoj jurisdikciji (zemlje kao što su SAD, Kanada ili EU nisu politički sigurne) očito je najbolje osiguranje koje investitor može kupiti. Naše obitelji i prijatelji također trebaju podršku u teškim vremenima koja dolaze; oni su srž naših života (ili bi barem trebali biti). I zapamtite: većina prekrasnih stvari u životu ne košta ništa – poput prirode, glazbe, knjiga, itd.

S neminovnim kolapsom monetarnog sustava, očuvanje bogatstva postat će od presudne važnosti. Mjereno papirnatim novcem koji kolabira, zlato i srebro mogu doseći neslućene visine.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp