Šef NATO-a potvrdio da će se Ukrajina pridružiti Savezu

Šef NATO-a potvrdio da će se Ukrajina pridružiti Savezu

Šef NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je da će Ukrajina postati članica NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a objavio je to tijekom iznenadnog posjeta Kijevu gdje je s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarao o tekućem sukobu i budućoj potpori saveza.

Rekao je: “da budem jasan, Ukrajini pripada mjesto u euroatlantskoj obitelji”.

Priznao je da su kašnjenja u potpori imala ozbiljne posljedice na bojnom polju, naglašavajući da, iako je Ukrajina nadjačana oružjem, još nije prekasno da prevladaju s povećanom potporom na putu.

Stoltenberg je otkrio da su nakon apela predsjednika Zelenskog na nedavnom sastanku Vijeća NATO-a i Ukrajine članice NATO-a, uključujući Sjedinjene Države, UK, Njemačku i Nizozemsku, obećale intenzivirati svoju potporu, a SAD će pružiti novi pomoć paket vrijedan preko 60 milijardi dolara, zahvaljujući demokratima i njihovom drugu Mikeu Johnsonu, zajedno s ostalim RINOS-ima.

Dvojica čelnika također su razgovarala o pripremama za nadolazeći summit NATO-a u srpnju, na kojem će biti predstavljeni planovi za veću ulogu NATO-a u koordinaciji sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu.

“Vjerujem da nam je također potrebna velika, višegodišnja financijska obveza kako bismo održali našu potporu. Moskva mora shvatiti: ne mogu pobijediti. I ne mogu nas čekati”, dodao je Stoltenberg.

Govoreći o potencijalnom članstvu Ukrajine, Stoltenberg je izjavio: “Ukrajini pripada pravo mjesto u NATO-u. Ukrajina će postati članica NATO-a. Posao koji sada poduzimamo stavlja vas na nepovratan put prema članstvu u NATO-u, tako da kada dođe pravo vrijeme, Ukrajina može odmah postati članica NATO-a.”

Dok se konačno članstvo Ukrajine u NATO-u smatra “neizbježnim”, zemlja se trenutno suočava s izazovima u ispunjavanju svih kriterija za članstvo u NATO-u zbog tekućeg sukoba s Rusijom.

Međutim, NATO i njegove članice aktivno su uključene u rasprave i pregovore kako bi se pozabavili tim pitanjima i potencijalno ubrzali put Ukrajine prema članstvu. Na summitu u Vilniusu 2023. NATO je odlučio da se Ukrajina može pridružiti savezu bez prethodnog dovršavanja Akcijskog plana za članstvo.

Ranije ovog mjeseca, Elon Musk je upozorio da bi guranje za članstvo Ukrajine u NATO-u moglo dovesti svijet prema “nuklearnoj apokalipsi“, citirajući film ‘Dan poslije’ iz 1983. kao sumorni podsjetnik na potencijalne posljedice.

U međuvremenu, dužnosnik ruskog Vijeća sigurnosti upozorio je prošle godine da bi prijem Ukrajine u NATO neizbježno mogao dovesti do scenarija Trećeg svjetskog rata, ponavljajući upozorenje predsjednika Vladimira Putina protiv “nuklearne ucjene” sa Zapada.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp