Ugledni ekonomist Martin Armstrong tvrdi da ‘zapadne vlade trebaju globalni rat jer njihovi dugovi više nisu održivi’

Ugledni ekonomist Martin Armstrong tvrdi da ‘zapadne vlade trebaju globalni rat jer njihovi dugovi više nisu održivi’

Martin Armstrong jedan je od najutjecajnijih ekonomista našeg vremena. Netko ga je prozvao “Prognostičar”, jer je to bio naslov biografskog filma koji je pomogao publiciranju njegovih aktivnosti.

Kod Martina Armstronga nisu samo bitna “predviđanja”, jer se njegova razmišljanja temelje na zbirci preciznih matematičkih formula i analitičkih vještina. Martin u ovom intervjuu pokušava ljudima razjasniti trenutni geopolitički kontekst. Od krize zapadnih demokracija do rađanja fronte BRICS-a, do dubinskih razmišljanja o riziku vojnog sukoba na globalnoj razini, Armstrong tumači podatke u stvarnom vremenu zahvaljujući svojoj dijakronijskoj “viziji” i desetljećima dugom naporu istraživanje i analiza. Armstrongov rad omogućuje nam povezivanje znanja iz prošlosti s kritičnim čimbenicima u sadašnjosti. Iz svih ovih razloga, Armstrongove analize su dragocjene za razumijevanje sadašnjosti i usmjeravanje prema budućnosti koja se čini punom neizvjesnosti i zamki.

Fukuyama je zagovarao kraj povijesti. Huntington je govorio o sukobu civilizacija. Postoji li treći put koji se može zamisliti?

Naša najveća prijetnja je centralizirana kontrola; to je ono što je komunizam osudilo na propast. Slažem se s Huntingtonom da će se sukob civilizacija temeljiti na kulturama i vjerama, posebno zbog centraliziranog pokušaja nametanja unitarne kulture.

U kasnim 1980-ima geopolitički referentni model bio je unipolarni svijet, utemeljen na primatu Zapada. Na kojim se kulturnim, vojnim i gospodarskim stupovima temelji Washingtonski konsenzus? Je li to prava sloboda?

Vojni i ekonomski stupovi koji danas dominiraju Washingtonom nemaju nikakve veze sa slobodom. Imaju posla s ljudima koji nisu htjeli prihvatiti slom komunizma. Gdje je komunizam neprijatelja transformirao u etnički rasizam.

Može li se s rađanjem BRICS-a govoriti o multipolarnoj opciji? Koja su ograničenja koja vidite u toj geopolitičkoj dimenziji?

Rođenje BRICS-a izazvali su ti ljudi koje nazivamo neokonzervativcima, koji su se bavili etničkim rasizmom i ciljali Rusiju uklanjajući ih iz globalne ekonomije pod SWIFT-om. Ovo je probudilo mnoge u svijetu da shvate da je dolar sada oružje i da više nije samo monetarni instrument. Nacije su počele shvaćati da bi mogle biti uklonjene i iz SWIFT-a ako se ne povinuju naredbama Washingtona. Na taj su način podijelili svjetsku ekonomiju i globalizaciji je došao kraj.

Čini se da vaše analize i studije otkrivaju niz kritičnih točaka u pogledu stabilnosti takozvanog zapadnog sustava. Postoji duboka kriza demokratskih sustava, postoji veliko nepovjerenje u mainstream informacije i iznad svega postoje “agenti” izvan institucija (primjer toga su aktivnosti Georgea Sorosa) koji utječu na izbore vlada u Sjedinjenim Državama. Čini se da države i Zapadna Europa utječu na Europu. Što bi se moglo dogoditi u bliskoj budućnosti i u narednim godinama?

Propaganda je da živimo u demokraciji. Živimo pod republikama u kojima je narod zastupljen i nema pravo glasa o bitnim pitanjima. Republike su kroz povijest bile najkorumpiraniji oblici vlasti. U republici se svi zastupnici bez ograničenja mandata prodaju onome tko ponudi najviše. To je dovelo do kolapsa povjerenja u vladu, kako u Europi tako i u SAD-u. Povjerenje je palo na ispod 30% – najnižu razinu od Drugog svjetskog rata. Vanjski agenti kao što su George Soros, Bill Gates i Svjetski ekonomski forum guraju osobne programe koji su dodatno potkopali povjerenje u naše sustave. Vlada je ta koja odlučuje hoćemo li ići u rat ili ne. Ljude se ništa ne pita.

Sada vas pozivamo da razmislite o geoekonomskoj dimenziji. Globalni kapitalistički sustav temelji se na zaduživanju suverenih država. Je li ovo održiva situacija? Tko će na kraju platiti račun?

Kriza državnog duga s kojom se suočavamo dogodila se mnogo puta kroz povijest. To je neodrživo jer vlade djeluju iz vlastitog interesa i uvijek će povećavati dug kako bi održale svoju moć. Povijesno gledano, ti se sustavi urušavaju kada izdaju novi dug da bi otplatili stari, a nema tko kupiti novi dug. Jednom kada više ne mogu posuđivati ​​novi novac, neizbježno propadaju.

Vaš model predviđanja temelji se na točnim izračunima. Čini se da ciklusi povijesti i ekonomije jure jedan za drugim tijekom povijesti. Ako se ne varam, sadašnji kontekst ste usporedili s krizom i raspadom Rimskog Carstva. Je li to točno?

Povijest se ponavlja jer se ljudska priroda nikada ne mijenja. Rimsko Carstvo samo je jedan primjer u povijesti njegovih uspjeha i neuspjeha. Trajao je dulje nego itko drugi jer nije nametao kulturna pravila. Kršćani su ih nazivali poganima jer su imali toliko bogova. To je bio proizvod njihove politike slobode vjere. Atena je imala Atenu, sjeverna Europa je imala Thora, tako da nisu pokušavali promijeniti kulturu zemalja koje su osvojili. Stvorili su zajedničko tržište na kojem je netko u Britaniji mogao prodavati proizvode nekome u Rimu. Tako su sloboda vjere, niski porezi, sloboda kretanja i zajedničko tržište zajedno činili Pax Romana.

Je li još uvijek moguće izbjeći svjetski sukob velikih razmjera?

Malo je vjerojatno da možemo izbjeći svjetski rat. Vladama je potreban rat jer njihovi dugovi više nisu održivi. Oni će koristiti rat kao izgovor za neplaćanje – kao što je bio slučaj prije Drugog svjetskog rata. Oni će stvoriti Bretton Woods II s digitalnom valutom MMF-a kao rezervom.

Papa Franjo već godinama govori o postupnom Trećem svjetskom ratu. Mislite li da je ono što Sveti Otac tvrdi djeljivo? Koja su glavna oružja ovog mogućeg Trećeg svjetskog rata?

Vjerujem da ćemo imati treći svjetski rat koji će započeti dio po dio s Bliskim istokom, Iranom protiv Izraela, Europom protiv Rusije, Sjevernom Korejom protiv Japana i Južne Koreje, Kinom protiv Tajvana. Ali na kraju će se spojiti.

Tvrdili ste da su pravo bogatstvo jedne države njeni ljudi? Zašto smo sve ovo zaboravili? I iznad svega, za koga je to korisno?

Bogatstvo svakog naroda su njegovi ljudi. To je dokazano usponom Njemačke i Japana nakon Drugog svjetskog rata. Ovo je bit “Nevidljive ruke” Adama Smitha. Ali vladini čelnici preferiraju Marxa jer on zagovara da država ima moć manipulirati ljudima. Dakle, vlade su zaboravile i odbacuju Smitha jer im Marx daje više moći.

Je li točna tvrdnja da vaša analiza uspijeva pokriti sjecište geopolitike, globalnih tržišta i ekonomskog povjerenja? Možete li nam na jednostavan način objasniti kako funkcionira vaš Sokratov model predviđanja? Usput, zašto ste mu dali isto ime kao grčki filozof?

Nazvao sam svoj model računala po Sokratu jer je proročište u Delphiju reklo da je on najpametniji čovjek u Grčkoj. Pokušao je dokazati da je proročište pogrešno, a suđenje je pokazalo da je ispravno. Suđeno mu je i osuđen je na smrt jer je previše znao. Moje računalo me naučilo puno o geopolitici. U 80-ima smo imali veliku banku u Libanonu i pitali su me mogu li napraviti maketu libanonske funte. Stavio sam podatke u računalo i ispalo je da će njihova država propasti za 8 dana. Mislio sam da nešto nije u redu s podacima. Kad sam rekao kupcu, pitali su me koja bi valuta bila najbolja i rekao sam švicarski franak. Osam dana kasnije počeo je građanski rat. Očito su sami vidjeli kretanje novca i došli k meni na mjerenje vremena. Ista se stvar dogodila s kupcem u Saudijskoj Arabiji koji je bio veliki špediter. Nazvao me i pitao što će biti sa zlatom sutra jer će Iran napasti brodarstvo u Zaljevu. Dakle, opet je bilo naprednih informacija o ratu. Do 1998. shvatio sam kako računalo predviđa takve događaje. Upozorio sam u lipnju na našoj konferenciji u Londonu da je Rusija na rubu kolapsa. Londonski Financial Times se ušuljao u stražnji dio prostorije i izvijestio o tom predviđanju na naslovnici svojih novina 27. lipnja 1998. Rusija se srušila oko 6 tjedana kasnije.

Jesu li i nepredvidivi događaji, poput terorističkog napada u Moskvi, također dio parametara vašeg modela prognoze? Događaj tipa ‘crnog labuda’ mogao bi promijeniti tijek povijesti i geopolitičke odnose?”

Da, vidjeli smo da se tokovi kapitala pomjeraju dan unaprijed, do tjedan dana unaprijed u slučaju napada u Izraelu. Dionice sektora obrane počele su rasti prije 11. rujna, a vlada je upotrijebila naš model da vidi tko je kupovao dionice zrakoplovnih kompanija danima prije. Netko uvijek zna kada će organizirati ovakve događaje. I premještaju svoj novac kako bi ostvarili profit ili izbjegli gubitak. Računalo prati sve. Ne može mi reći tko je to učinio. Samo da će se migracija dogoditi.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp