Farmaceutske tvrtke svjesno su prodavale krvne proizvode zaražene HIV-om i hepatitisom C

Farmaceutske tvrtke svjesno su prodavale krvne proizvode zaražene HIV-om i hepatitisom C

Farmaceutske tvrtke, uključujući Bayer i Revlon Healthcare, svjesno su prodavale krvne proizvode zaražene HIV-om i hepatitisom C Britanskoj nacionalnoj zdravstvenoj službi, prema istraživanju Daily Telegrapha. Otkrića su dio nacionalne istrage o tisućama slučajeva hemofilije koji su bili zaraženi HIV-om i hepatitisom C putem zaraženih krvnih produkata 1970-ih i 1980-ih.

Interni dokumenti tvrtki Bayer i Revlon Healthcare’s Armor Pharmaceuticals, do kojih je došao Telegraph, pokazuju da su te tvrtke ranih 1980-ih znale da su njihovi proizvodi s faktorom VIII kontaminirani – te su ih svejedno prodavale.

U Bayerovom slučaju, interni marketinški plan 1985. predložio je distribuciju proizvoda kontaminiranih HIV-om u Aziji jer “AIDS još nije bio veliki problem u Aziji.” Tvrtka je opisala kako će prodavati proizvode u zemljama uključujući Tajvan, Hong Kong, Maleziju, Singapur i Argentinu.

Bayer je vidio prodaju od 400.000 dolara u opasnosti.

Kada je Armor otkrio HIV u svom termički obrađenom proizvodu s faktorom VIII, koji je trebao biti sterilan, tvrtka je to otkriće opisala jednostavno kao “marketinški problem”.

“Problem nije regulatorni problem, već marketinški problem”, rekao je dr. Mike Rodell, potpredsjednik regulatornih i tehničkih poslova u Revlon Healthcare. Procjenjuje da bi tvrtka mogla izgubiti 6 milijuna dolara prihoda.

Armor i Dr. Rodell je tada sakrio ove nalaze od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Čak i kada su postojali izravni dokazi da Armour’s Factor VIII prenosi HIV na pacijente, tvrtka je zanijekala da je ikada otkrila HIV u svom proizvodu. Tvrtka je tada odgodila izvješćivanje o svojim nalazima Ministarstvu zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva. Ovo odgađanje rezultiralo je time da se više ljudi, uključujući djecu, zarazi HIV-om prije nego što je proizvod povučen s tržišta Ujedinjenog Kraljevstva.

Više od 1250 ljudi u Velikoj Britaniji zaraženo je HIV-om od proizvoda kontaminiranih faktorom VIII, a još oko 5000 hepatitisom C.

Povjerenstvo za istraživanje zaražene krvi predstavit će svoje izvješće 20. svibnja, za koje se očekuje da će biti vrlo kritično za proizvođače faktora VIII. Nitko u Ujedinjenom Kraljevstvu još nije kazneno gonjen zbog svoje uloge u proizvodnji ili prodaji kontaminiranih krvnih proizvoda.

Bivši direktor Armora svjedočio je tijekom istrage da je odluka o uskraćivanju vijesti o kontaminaciji proizvoda s faktorom VIII donesena kako se ne bi paničarili pacijenti.

“Zabrinutost je bila preplašiti pacijente, a da se ne znaju sve činjenice”, rekao je Christopher Bishop tijekom istrage.

U odgovoru na izvješće Telegrapha, glasnogovornik Bayera rekao je da tvrtka u potpunosti surađuje u istrazi zaražene krvi i da bi bilo neprimjereno komentirati prije objave konačnog izvješća.

“Bayer duboko žali što je došlo do ove tragične situacije i što su terapije koje su razvile tvrtke Bayer i propisali liječnici za spašavanje i poboljšanje života donijele toliko patnje tolikom broju ljudi.”

CSL Behring, koji je preuzeo Armorovu proizvodnu imovinu 2004. godine, odbio je komentirati “povijesne aktivnosti Armour Pharmaceuticalsa”.

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp