Nestvarno – Kako vlada printa novac

Nestvarno – Kako vlada printa novac

Glavni Bidenov ekonomski savjetnik Jared Bernstein (predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika) objašnjava kako SAD Vlada printa novac.

Začuđujuća je razina neznanja profesora s Columbia, NYU, kojeg je još Krugman predlagao za Obaminog glavnog savjetnika. Pitanje koje nam se ovdje nameće je – Kako se onda provode te politike uz ovakvo ‘znanje’?

Podsjetimo, Bernstein je diplomirao glazbu na Manhattan School of Music gdje je učio kontrabas s Orinom O’Brienom. Također je stekao zvanje magistra socijalnog rada na koledžu Hunter kao i doktorat iz polja društvenog rada – socijalne skrbi na školi za socijalni rad Sveučilišta Columbia. Poslušajmo njegovo vrlo zbunjujuće pojašnjenje o tiskanju novca. Nestvarno, ali istinito…

Nakon moje objave u kojoj glavni Bidenov ekonomski savjetnik objašnjava kako se ‘stvara novac’, evo i ‘objašnjenja’ prethodnog glavnog ekonomista ECB – Središnje europske banke Petera Praeta.

Kao što znate, ECB je zbog pandemijskih mjera (i kasnije rata u Ukrajini) kreirao nekoliko tisuća milijardi eura, a to se sada zove ‘kvantitativno popuštanje’.

To je izazvalo ogromnu inflaciju i štednja građana je obezvrijeđena (uključivo mirovinske fondove koji su bili manje sposobni, poput naših), građani su izbezumljeni velikim porastom životnih troškova, a države su dobile nevjerojatnu moć jer sada one raspodjeljuju tko će dobiti, a tko neće.

Narod kod nas pokušava pobjeći u nekretnine kojima raste cijena, ali i to će uskoro doći na red porezom na nekretnine jer država neće imati što zbog demografskog urušavanja, malo radnika, puno umirovljenika i puno imovine (i dalje najbolji bijeg od inflacije ostaju dionice).

Začuđuje lakoća kojom se kreira novac i stvara inflacija, ali ujedno i nemogućnost ovih na vrhu da to objasne. Zanimljiva je i razina gaslightinga (podmukao oblik manipulacije i psihološke kontrole). Najvažniji intervju ovog lika bio je naslovljen: “Zdrav novac, zdrave financije, konkurentno gospodarstvo – načela europske kulture stabilnosti”.

Nestvarno sve skupa – ili kako da vam kažu da ste kmetovi, a da to ne izgovore… ovaj je isto WEF Agenda Contributor, naravno.

Izvor: Facebook, 3sat

Dragi prijatelji portala Epoha!

Kao što znate, portal Epoha djeluje potpuno samostalno bez ikakve državne potpore. Kao alternativni portal primorani smo djelovati u nemogućim uvjetima za koje su zaslužni dežurni cenzori koji su nam između ostalog trajno zamračili iliti zabetonirali Facebook stranicu te naši brojni pratitelji iste uopće ne vide naše objave.

Naravno, to nije sve što nam cenzori čine kako bi nas spriječili u našem radu. A sve to što čine, čine samo zato što smo slobodan i neovisan medij koji nije ni pod čijom kontrolom i samo zato što zajedno s vama, dragi prijatelji, vjerujemo u slobodu medija.

To što nam cenzori čine krajnje je neprofesionalno, s obzirom na činjenicu da smo mi službeni medij u RH kao i svi drugi mediji, registrirani pri Vijeću za elektroničke medije te u skladu s tim uredno plaćamo sva moguća davanja sustavu. No, od tog istog sustava ne dobivamo baš ništa osim gore navedenih cenzorskih napada.

Živimo za istinu, ne podilazimo nikakvim sustavnim lažima i od toga nećemo odustati. Ovisimo o dobroj volji naših čitatelja i pratitelja, o vama dragi prijatelji Epohe. Željeli bismo zajedno s vama nastaviti graditi bolji, pravedniji i sretniji svijet u kojem će svaki čovjek imati jednako pravo na dostojan život, slobodu, rad i sreću.

Ukoliko nađete razloga da podržite našu misiju, unaprijed vam zahvaljujemo na vašim donacijama kojima ćete dati svoj doprinos našoj zajedničkoj borbi za istinu i pravdu te omogućiti portalu Epoha da nastavi s radom i opstane u ovim za nas nemogućim uvjetima.

Hvala vam od srca na vašoj potpori.

Vaša Epoha

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp