Benzin, nafta i plin postat će još skuplji zahvaljujući EU trgovanju emisijama CO2

Benzin, nafta i plin postat će još skuplji zahvaljujući EU trgovanju emisijama CO2

Zemlje članice EU još se moraju usuglasiti, no vrlo je vjerojatno da će plan proći jer je plenarna sjednica EU parlamenta to već odobrila velikom većinom: Borba protiv klimatskih promjena ulazi u sljedeću fazu. Od 2027. emisije CO2 iz fosilnih goriva također će se dokumentirati za zgrade i brodove s CO2 certifikatima. To znači da morate kupiti prava na onečišćenje, čak i privatna osoba za njegovu naftu i plin u spremniku za grijanje. Što opet znači da gotovo sve poskupljuje, a posebno za običnog čovjeka.

Mercatorov institut za istraživanje globalnih dobara i klimatskih promjena (MCC) napravio je za “Welt am Sonntag” izračune mogućih učinaka na stanovništvo i utvrdio nagli skok cijena. Sadašnji porezni sustav, koji već iznosi 30 eura po toni CO2, rezultirat će znatno višim cijenama pri prelasku s trgovanja emisijama na razini cijele Europe. MCC znanstvenik Matthias Kalkuhl:

„Bez sveobuhvatnih programa financiranja, zabrana ili standarda, 2030. godine zamislive su cijene između 200 i 300 eura po toni CO2“, kaže se u ocjeni stručnjaka MCC-a. To bi “rezultiralo povećanjem cijena goriva u razmjerima sličnim onima viđenim u energetskoj krizi 2022. 

Dakle, to bi moglo biti deset puta više od cijene proizvodnje CO2??? Benzin, dizel, lož ulje i plin tada će postati bolno skupi. I to je namjera. Ali i sve ostalo je neizravno skuplje. Kontejnerski brodovi troše goleme količine teške nafte, teretni zrakoplovi troše tone kerozina, a kamioni koriste dizel. Sve, jednostavno sve što dolazi u kuću dostavom ili kamionom do supermarketa i trgovina, kao i javnim prijevozom, poput vožnje autobusom, grijanje na lož ulje, sve što na neki način proizvodi CO2, podliježe ovom porezu (to je nije ništa drugo). I naravno, to se također odražava na krajnje cijene za potrošače.

Ali gospođa predsjednica EU komisije Ursula von der Leyen je entuzijastična. Prekretnicom je nazvala besramno zavlačenje duboko u džepove svih nas. Sretan je bio i europarlamentarac CDU Peter Liese. Novo trgovanje emisijama podržala je velika većina u Europskom parlamentu. Sve je to dio klimatskog plana “Fit for 55”, čiji je cilj smanjiti emisije “stakleničkih plinova” za najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine.

Ali još uvijek postoji otpor, a Zeleni su ljuti što koalicija za semafor pronalazi različite načine da zapravo ne provede klimatski paket. Nije ni čudo, jer ionako iznimno krhko njemačko gospodarstvo vjerojatno više ne bi moglo izdržati. ZDF zanovijeta:

Na maratonskom sastanku donesena je odluka da se sa zakon o klimi ne ide punom parom, a Zeleni su se uhvatili u koštac s optužbama da će zakon o zaštiti klime biti razvodnjen i da je glasnogovornik klimatske politike prijetio da će sve blokirati. Leminzi su odlučni ponovno stati na gas prije litice. Sada, od ponedjeljka, rojevi klimatskih naljepnica ponovno izazivaju strah u saveznoj prijestolnici, izražavajući svoje nezadovoljstvo odbijanjem vlade da počini samoubojstvo.

Rijetki su svjesni drakonskih planova. Uvijek se govori da bi trgovanje emisijama trebalo stvoriti poticaje za ispuštanje manje CO2 u okoliš. Trgovanje certifikatima temelji se na gornjim granicama koje postavlja politika. Povlastice tvrtkama izdaju zemlje članice EU. Uglavnom se prodaju putem aukcija. A dostupan je samo ograničeni broj certifikata koji se stalno smanjuje. I naravno: što je manji broj certifikata, to je viša cijena.

Ono što superpametni dizajneri ove klimatske agende ili ne predviđaju – ili vjerojatno namjeravaju učiniti upravo to i samo šute o tome: To će stati na kraj mnogim tvrtkama koje ne mogu platiti te troškove jer će njihovi proizvodi tada postati neprodavi Trgovinama. Budući da ljudima tada jedva da će ostati novaca za stvari koje nisu prijeko potrebne, jer velik dio prihoda odlazi na porez na CO2, kupovat će samo najnužnije. Međutim, tvrtke koje umiru proizvode nezaposlene koji ovise o potpori države. To je pak razlog građanskog novca koji sada imamo, a kojim država ima vlast nad svima koji ga crpe. Svatko tko se pobuni može se njime disciplinirati. Pogotovo kad više nema gotovine, već digitalna valuta koju je izdala vlada. Međutim, to pretpostavlja da postoje funkcionalni proizvođači računala i podatkovnih bunkera koji mogu izgraditi, opremiti i održavati cijeli digitalni sustav nadzora – i energetsku sigurnost.

2050. godine više neće biti certifikata. Vjerojatno zato što bi tada sve trebalo biti u rukama svjetske vlade, a ona je toliko smanjila čovječanstvo i ekonomiju da je socijalistička ekonomija oskudice u usporedbi s njom bila raskošni raj.

Ili – što je mnogo vjerojatnije – ljudi ruše ovaj drakonski samoubilački režim na tisuću načina.

Podijeli članak:

Facebook
Twitter
Reddit
WhatsApp